Tgrt Haber

64 kentte sarı ve turuncu alarm! Meteoroloji, AFAD, AKOM peş peşe uyardı: Kar ve fırtına geliyor (25 Kasım Cumartesi hava durumu)

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
25 Kasım 2023 10:30 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 13:06
64 kentte sarı ve turuncu alarm! Meteoroloji, AFAD, AKOM peş peşe uyardı: Kar ve fırtına geliyor (25 Kasım Cumartesi hava durumu)

Türkiye genelinde hafta sonu sağanak, fırtına ve kar yağışı etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 9'u turuncu, 55'i sarı kodlu olmak üzere 64 kente uyarıda bulundu. Yurt genelinde sıcaklıklar düşerken, İstanbul için kar alarmı verildi. AFAD, AKOM ve İstanbul Valiliğinden peş peşe uyarılar geldi. Peki İstanbul'a ne zaman kar yağacak? İşte hava durumu ile ilgili tüm ayrıntılar...

Türkiye hafta sonu soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Yurt genelinde sağanak, kar ve fırtına etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son hava tahminlerine göre, Türkiye'de hafta sonu hava yağışlı ve çok bulutlu seyredecek. Hafta sonundan itibaren hava sıcaklıklarında hissedilir derecede düşüş yaşanacak.

Geçen hafta sonu mevsimin ilk karını gören İstanbul'da bu hafta sonu için de yeniden kar uyarısı yapıldı. Cumartesi sabah saatlerinden itibaren şiddetli fırtınanın görüleceği megakentte akşam saatlerinde sağanak, pazar gününden itibaren ise kar yağışı etkili olacak. İstanbul Valisi Davut Gül de 26 Kasım Pazar günü kar yağışı beklendiğini belirterek gereken önlemlerin alındığını ifade etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 9'u turuncu, 55'i de sarı kodlu olmak üzere 64 il için yağmur ve fırtına uyarısı yaptı.

YÜKSEK KESİMLERDE KAR VAR

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Orta Karadeniz'in; Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Sinop'un; Iğdır ve Ağrı hariç Doğu Anadolu'nun; Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği; Torosların, Doğu Anadolu'nun doğusunun ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yükseklerinde görülecek yağışların karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görüleceği tahmin ediliyor.

Yağışların Marmara'nın batısı, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz'in batı ve kuzey kesimleri ile İç Anadolu'nun güneybatı ve kuzey kesimlerinde kuvvetli; Ege'nin güneybatısı ve Batı Akdeniz'in kıyı kesimlerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

SICAKLIK DÜŞECEK

Mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının, yağışlı hava kütlesinin etkisi ile batı bölgelerinden başlayarak azalması bekleniyor.

FIRTINA TEHLİKESİ: SAATTE 100 KM

Genellikle güneyli yönlerden, Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında gece saatlerinde (26.11.2023) zamanla batı ve kuzeybatı yönlerden, hafif, ara sıra orta kuvvette; Marmara, Ege, Batı Akdeniz kıyıları, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli (40-70 km/saat) ve yer yer fırtına şeklinde (70-100 km/saat) esmesi bekleniyor.

https://twitter.com/meteoroloji_twi/status/1728272499664969824

64 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteroroloji Genel Müdürlüğü, 25 Kasım Cumartesi günü için 64 ilde turuncu ve sarı kodlu uyarıda bulundu.

Turuncu kodlu uyarı yapılan iller; Balıkesir, Muğla, Antalya, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane.

Sarı kodlu uyarı verilen iller ise; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, K.Maraş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce.

64 kentte sarı ve turuncu alarm! Meteoroloji, AFAD, AKOM peş peşe uyardı: Kar ve fırtına geliyor (25 Kasım Cumartesi hava durumu)

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN FIRTINA UYARISI

İstanbul Valiliği, megakentte sabah saatlerinden itibaren etkili olacak fırtınaya karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Meteoroloji'den alınan bilgiye göre; rüzgarın, İstanbul’da cumartesi sabah saatlerinden itibaren başlamak üzere, güney yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

AKOM: KAR GELİYOR

Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da İstanbul'a hafta sonu için sağanak, fırtına ve kar yağışı uyarısında bulundu. Yaşanabilecek uyarılara karşı vatandaşların tedbirli olması istendi. AKOM'un açıklaması şöyle:

"İstanbul'da hafta sonu soğuk ve yağışlı hava ile beraber kuvvetli fırtınanın etkili olması bekleniyor. Cumartesi öğleden sonra kuvvetli rüzgar, pazar sabahı ise tam fırtına ile beraberin sağanak yağmurun görüleceği tahmin ediliyor. Ayrıca sıcaklıklarda ani düşüş yaşanması, yağışların fırtınanın da etkisiyle karla karışık yağmur ve kısa süreli kar şeklinde olması öngörülüyor."

AFAD: SEL VE SU BASKINLARINA DİKKAT

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bugün birçok ilde etkili olacak kuvvetli sağanak nedeniyle sel ve su baskınlarına karşı uyarıda bulundu. AFAD verilerine göre; 25 Kasım Cumartesi günü Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman çevreleri ile Hatay'ın kıyı kesimlerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli sağanak bekleniyor.

Antalya’nın batısından başlamak üzere, zamanla il geneli ile Konya’nın güneybatı ilçelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli, Antalya’nın batısının kıyı kesimleri ile doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor. Muğla çevrelerinden başlamak üzere zamanla Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege genelinde kuvvetli, Muğla kıyıları ile Edremit Körfezi’nde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış etkili olacak.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz" ifadelerine yer verildi.

64 kentte sarı ve turuncu alarm! Meteoroloji, AFAD, AKOM peş peşe uyardı: Kar ve fırtına geliyor (25 Kasım Cumartesi hava durumu)

BAKAN YERLİKAYA’DAN FIRTINA UYARISI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, fırtına ve sağanak beklenen illerde yaşayan vatandaşlara, olumsuz hava durumlarına karşı tedbirli olmaları uyarısında bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile AFAD, bugün beklenen olumsuz hava koşulları sebebiyle yurdun bazı illerinde turuncu ve sarı uyarı yapıldığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyarı yapılan illerde yaşayan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini hatırlatarak, "25 Kasım Cumartesi günü, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz ve AFAD Başkanlığımız beklenen olumsuz hava koşullarını, Turuncu ve Sarı uyarı yapılan illerimizi açıkladı. Vatandaşlarımızdan ricamız, uyarıları hassasiyetle takip etmeleri. Özellikle Turuncu uyarı verilen illerimizde yaşayan vatandaşlarımızın çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

BÖLGE BÖLGE HAVA DURUMU

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kırklareli, Edirne, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın genellikle güneyli yönlerden, gece saatlerinde zamanla batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor.

EGE: Bölge genelinin parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, (Kütahya ve Uşak hariç) kuvvetli; Muğla ve Aydın ile İzmir'in güney kesimlerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Rüzgarın, güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi, yağışların Batı Akdeniz ve Mersin, Adana, K.Maraş çevrelerinde kuvvetli, Batı Akdeniz kıyılarında çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor. Yağışların Torosların 1800 metre üzerindeki rakımlarında karla karışık yağmur ve yoğun kar şeklinde görülmesi; rüzgarın Batı Akdeniz'de güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (70-90 km/saat) esmesi bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Ankara, Kırıkkale ve Konya ile Çankırı'nın güney, Eskişehir'in doğu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, iç kesimleri ile Sinop çevrelerinin yerel sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, bölgenin iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli ve çok kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde (40-100 km/saat) esmesi bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı, yer yer çok bulutlu, Ağrı ve Iğdır dışında kalan yerlerin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, kuzey ve doğusunun yükseklerinin karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin kuzeyinde rüzgarın güneyli yönlerden yer yer kuvvetli (40-70 km/sa) esmesi bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı, yer yer çok bulutlu, kuzey ve doğu kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...