Tgrt Haber

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli

Editör: Emir Yücel / Kaynak: tgrthaber.com
20 Eylül 2024 15:32 - Güncelleme : 20 Eylül 2024 17:07
Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli

Türkiye’nin kendi ürettiği yerli ve milli telefon ‘Aselsan 1919’ 1992 yılında Aselsan’da çalışan mühendisler tarafından üretildi. Tasarımı ve yazılımı tamamen yerli olan cep telefonunun gelişmesini engelleyen isim ise, bugün Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüsle müebbet hapse çarptırılan Osman Kavalaydı.

Türkiye​, kendisine uygulanan ambargolardan dolayı yerli üretimi hızlandırmak adına, bugün ileri teknoloji ürünlerini Türkiye’ye kazandıran Aselsan​ şirketini kurdu. Aselsan’da çalışan mühendisler yerli telefon üretmeye karar verdi. Yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda Aselsan 1919 adlı telefon üretildi. Telefon sektöründe döneminin en gelişmiş telefonlarından birisi olan Aselsan 1919, aynı zamanda titreşim özelliğine sahip ilk cep telefonuydu.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 1. Resim

İngiltere’de düzenlenen uluslararası teknoloji fuarında, telefon kategorisinde ‘en iyi telefon’ ödülüne layık görülen Aselsan 1919, 10 ülkeye ihraç edilerek yüzbinlerce satış gerçekleştirmişti.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 2. Resim

Dönemin Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Gerçeker, Aselsan 1919 telefonları hakkında yaptığı bir konuşmada; “Telefon sektöründe çok yoğun bir rekabet var. Bizde bu alanda geri kalmamak adına reklam işlerimizi KVK firmasına vermiş bulunuyoruz” demişti.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 3. Resim


YERLİ TEKNOLOJİYE KAVALA ENGELİ!

Dönemin Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Gerçeker'in duyurduğu bu gelişme sonrasında, Aselsan 1919 telefonlarının tanıtımı için Osman Kavala'nın ortağı olduğu KVK şirketi görevlendirildi.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 4. Resim

Aselsan 1919 telefonlarının halk arasında tanıtımının ve telefon satan bayilere duyurulması adına görevlendirilmiş KVK şirketi, Aselsan'ın ürettiği telefonlar yerine, Finlandiyalı marka Nokia​'nın tanıtımını yapmış ve Aselsan 1919 telefonlarının piyasada tanınmasının önüne geçilmişti.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 5. Resim

İlerleyen süreçlerde patent alma noktasında sorunlarla karşı karşıya kalan şirket, telefon üretimini durdurmak zorunda kalmıştı.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 6. Resim

350 MİLYAR DOLARLIK ZARAR!

Aselsan'ın yerli telefon üretimini durdurduğu tarihten günümüze kadar gelen süreçte, yurtdışından ithal ettiğimiz telefonların tahmini fiyatı 108 Milyar 549 Milyon Dolar olduğu öğrenildi.

Milli teknolojinin önünü kesen isim! Aselsan’ın ürettiği yerli telefonlara Osman Kavala engeli - 7. Resim

Aselsan'ın kendi imkanları ile üretip geliştirdiği yerli telefonlarımız, Osman Kavala tarafından akamete uğratılmasaydı, ihracat potansiyeli bakımından tahmini 350 Milyar Dolar ülkemize kazandırılmış olacaktı.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...