Minsk anlaşması nedir? Minsk sözleşmesi maddeleri neler?
Minsk Anlaşması Rusya Devlet Başkanı Putin’in Rusya Ukrayna krizi açıklamalarının ardından gündeme geldi. Ulusa sesleniş konuşmasında Donbas hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Putin, Rusya’nın Donetsk Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ni resmî olarak tanıdığını duyurdu. Peki Minsk Anlaşması nedir, ne anlama geliyor?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna krizi hakkında sert açıklamalarda bulundu. Putin ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı askeri yatırımların Rusya içim tehdit oluşturduğunu ifade ederken “Karşılık vereceğiz” sözlerine yer verdi. Minsk Anlaşması'na bağlı olduklarını ancak agresif rejimin devam ettiğini belirtti. İşte Minsk anlaşması hakkında bilmeniz gerekenler…
MİNSK ANLAŞMASI NEDİR?
Minsk anlaşması; Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Belarus’un başkenti Minsk’te 5 Eylül tarihinde Rusya, Ukrayna, Ukrayna’nın doğusundaki milislerin temsilcileri ve AGİT arasında imzalandı. Ukrayna’nın doğusunda ordu ve milis güçleri arasındaki silahlı çatışmaları durdurmaya yönelik üzerinde anlaşmaya varılan Minsk sözleşmesi 12 maddesi özetle:
- Karşılıklı olarak derhal ateşkes uygulanması.
- AGİT’in ateşkes rejimini gözlemlemesinin sağlanması.
- Ukrayna’nın, Donetsk ve Lugansk’a geçici olarak yerel yönetim stasü veren yasayı kabul etmesi.
- Rusya-Ukrayna sınırında sürekli denetimin ve güvenliğni sağlanması.
- Tüm esirlerin serbest bırakılması.
- Donetsk ve Lugansk’taki olaylara katılan kişilerin cezalandırılmamalarını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması.
- Uluslararası diyaloğun sürdürülmesi.
- Donbass’ta insani durumun iyileştirilmei için önlemlerin alınması.
- Donets ve Lugansk’ta yerel seçimlerin yapılmasının sağlanması.
- Yasa dışı silahlı grupların, askeri mühimmatın ve kiralık militanların Ukrayna topraklarından çıkarılması.
- Donbass’ın ekonomisini ve bölgenin yaşamsal faaliyetlerini canlandırma programının kabul edilmesi.
- Müzakerenin katılımcılarının kişisel güvenliklerinin garanti altına alınması.
TÜRKİYE’DEN MİNSK SÖZLEŞMESİ AÇIKLAMASI
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Lugansk kararının kabul edilemez olduğunu açıklarken “Reddediyoruz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı “Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.
Rusya’nın sözkonusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz” dedi.
Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) Rusya’nın Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’ni tanımasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.