Tgrt Haber

Mısır'daki idam kararlarına protestolar sürüyor

02 May 2014 16:52
Mısır'daki idam kararlarına protestolar sürüyor

Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezaları Yalova, İzmir ve Diyarbakır'da düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezaları Diyarbakır'da düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi. Cuma namazı sonrası Ulucami önünde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşu üyeleri Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına tepki göstermek için Dağkapı Meydanı'na yürüdü. "Müslümanız kardeşiz, idamla bitmeyiz", "Şeyh Sait'in torunlarından Mısır'ın kutlu direnişine selam olsun" döviz ve pankartlarıyla yürüyen grup, Müslüman Kardeşler Teşkilatı lehine sloganlar attı. Temsili dar ağacının da bulunduğu protestoda kimi grup üyeleri beyaz kefen giyerek ilmiği boynuna geçirdi.
Yürüyüşün ardından sivil toplum kuruluşları adına açıklamayı okuyan Mehmet Duyu, "Türkiye'deki twitter yasağına tepki verip de darbeler, katliamlar ve idam fermanlarına karşı sessiz kalmaları, gelecek nesilleri için büyük bir utanç kaynağı, alınlarında kara bir leke ve elbetteki bir travmaya sebep olacaktır" diye konuştu.
İzmir'de Mustazaflar Cemiyeti İzmir Şubesi üyeleri, Cuma namazı sonrası Konak Meydanı'ndaki Tarihi Yalı Camisi önünde toplandı. Grup, Mısır'ın seçilmiş son cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterlerini açtı, Rabia işareti yaparak slogan attı.  Grup adına açıklama yapan Mustazaflar Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Cemil Genç, Mısır halkının son bir yıldır acılar çektiğini, büyük bir imtihandan geçtiğini dile getirdi. Darbe sonrasında haklarını barışçıl gösteri yaparak arayan kişilerine üzerine ateş açıldığını, binlerce masum insanın katledildiğini ifade eden Genç, zindanlara atılan bir çok kişi hakkında ise idam kararları verildiğini kaydetti.
Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (GÖNÜLDER) üyeleri de idam cezalarını protesto etti. Merkez Cami önünde toplanan grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Sabri Kan, söz konusu kararı herkesin protesto etmesi gerektiğini söyledi. Darbeciler aleyhine slogan atan grup, GÖNÜLDER Başkanı Hacı Ömer Anlayışlı'nın dua ettirmesinin ardından dağıldı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...