Tgrt Haber

MİT'in parlamento denetimine Anayasa engeli

26 Şubat 2014 12:25
MİT'in parlamento denetimine Anayasa engeli

MİT yasa teklifinde değişiklik üzerinde çalışılıyor. Teklif sahiplerinden AK Parti'li Kavaklıoğlu, 'Anayasa değişikliği gerekiyor' dedi.

İstihbarat ve güvenlik hizmetlerinin Parlamento denetimine açılması, Anayasa engeline takılıyor. TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek olan MİT Yasa Teklifi'nde değişiklik üzerinde çalışmalar sürüyor. Teklif sahiplerinden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, istihbarat ve güvenlik servislerinin Parlamento denetimine açılmasının başka ülkelerde örnekleri olduğunu belirterek, bunun verilen görevleri kötüye kullanmama ve aşırı kullanmama açısından gerekli görüldüğünü söyledi.
MİT Yasa Teklifi dolayısıyla MİT ve güvenlik servislerinin faaliyetlerinin Parlamento'da iktidar ve muhalefet milletvekillerinin temsilcilerinin yer alacağı komisyon tarafından denetlenmesi üzerinde durulduğunu anlatan Kavaklıoğlu, "Bir komite veya komisyon marifetiyle belirlenecek usul üzerinden hem MİT Müsteşarlığı hem İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü hem de Jandarma Genel Komutanlığı gibi güvenlik birimlerini denetlemesi, bu denetleme sonucunda sıkıntı varsa doğrudan ilgili makamlara suç duyurusunda bulunması mümkün olabilecek. Bu durumda savcılık olaya veya duruma el atıp soruşturma açacak" diye konuştu.   Denetimin nasıl yapılacağı üzerinde çalışıldığını anlatan Kavaklıoğlu, yasayla Meclis'e görev verilemediğine işaret etti. "Açmazımız bu. Böyle bir düzenleme için Anayasa değişikliği gerekiyor. O yüzde muhtemelen bu yasa teklifine yetişemeyecek ama biz bunun yapılmasını çok istiyoruz. Önce anayasaya konulması, ardından kanun çıkartılması gerekiyor" dedi. Anayasa değişikliğinin hesaplanmış bir şey olmadığını kaydeden Kavaklıoğlu, MİT Müsteşarlığı'nın da yaptığı çalışmada  denetim mekanizmalarına da yer verdiğini ve konuyu istediğini söyledi.
İstihbarat ve güvenlik alanında verilen görevlerin aşırı ve kötüye  kullanılmaması gerektiğine dikkati çeken Kavaklıoğlu, "Bunu bir şekilde denetlemek gerekir. Çalışmalarda daha her şey bitmiş değil, sürüyor" dedi. Bir ülke modelinin örnek alınmasının mümkün olmadığını savunan Kavaklıoğlu, her ülkenin durumunun farklı olduğunu, ülkelerin içinde bulunduğu coğrafya ve sorunların bunda etkili olduğunu söyledi. Kavaklıoğlu, teklifin yarın Genel Kurul gündemine gelebileceğini bildirdi. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...