Tgrt Haber

Son dakika! Ege'de yine Yunan tacizi: Türk jetleri gereken karşılığı verdi

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
20 Aralık 2022 09:40 - Güncelleme : 20 Aralık 2022 10:21

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan’a ait uçaklar yine NATO uçuşunu hedef aldığını duyurdu. Radar kildi atan Yunan uçaklarına, Dalaman ve Akhisar’dan kalkan Türk jetlerinin gereken karşılığı verdiği aktarıldı.

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını durdurmak için her yolu deneyen ve Ege'de Türk jetlerini sürekli taciz edip radar kilidi atan Yunanistan, tacizlerine bir yenisini daha ekledi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve NATO​'ya ait uçaklar yine Yunan jetleri tarafından engellenmeye çalışıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Yunan uçaklarına Türk jetleri tarafından gerekli karşılığın verildiği duyuruldu.

MSB'den yapılan açıklamada, 19 Aralık 2022 Pazartesi günü planlı NATO NEXUS ACE Ege görevi için oluşturulan Paket Kol'da, Hava Kuvvetleri'ne ait 14 adet F-16, 1 adet HİK, 1 adet KC-135 tanker ve 1 adet CASA arama-kurtarma uçağı ve NATO'ya 1 adet e3-A AWACS uçağının uçuş görevi gerçekleştirdiği kaydedildi.

RADAR KİLİTLİ TACİZ

Bu görev için 24 saat önceden Hava Görev Emri (ATO) çekilerek NATO'daki müttefiklere gerekli bilgilendirmenin yapıldığı ifade edilen açıklamada, Paket Kol'un, Ege'nin uluslararası hava sahasında uçuşuna devam ederken Yunanistan'a ait 5 ayrı hava üssünden kaldırılan F-16'lar tarafından uçaklara radar kilidi atılmak suretiyle taciz edildiği aktarıldı.

"TÜRK JETLERİ GEREKLİ KARŞILIĞI VERDİ"

Açıklamada, "Yunanistan’a ait uçakların NATO görevini önleme çabalarına rağmen Paket Kol’daki uçaklarımız görevin başarıyla tamamlanması için uçuşa devam etti. Dalaman’dan ve Akhisar’dan kalkan F-16 uçaklarımız da önleme görevi yaparak Yunan uçaklarına gerekli karşılığı verdi. Paket Kol uçuşundaki uçaklarımız da NATO NEXUS ACE görevini başarıyla tamamlayarak emniyetle üslerine döndü." denildi.

RADAR KİLİDİ NEDİR?

Radar Kilidi, askeri havacılık terimi olarak radar veya diğer çeşitli sensörlerle düşman uçağına kilitlenip onu takip etmek anlamına gelir. İleri seviye teknolojiden oluşan sensörler kullanılır. Kilitlenme ise, seçilen bir hedefi otomatik olarak takip etmesine izin veren birçok radar sisteminin bir özelliğidir.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1605090826614231040

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...