Tgrt Haber

Muğla’da bir köy sandığa gitti

20 Eylül 2015 21:05
Muğla’da bir köy sandığa gitti

Muğla’nın Fethiye ilçesindeki 5 Bin yıllık geçmişe sahip turizm merkezi olan Kayaköy’de isim değişikliği ile ilgili referandum yapıldı.

Rumlar’la Türklerin mübadele öncesi birlikte yaşadığı Kayaköy UNESCO tarafından Türk-Yunan Dostluk ve Barış Köyü olarak proje kapsamına alınmış ve bu konuda çeşitli üniversiteler çalışmıştı. 19. yüzyıl başında kurulmuş, yamaçlara dayalı ve nispeten yakın tarihli bir yerleşim olmakla birlikte, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, tamamı Rum, 3 bin nüfuslu bir kasaba boyutuna ulaşmış, eski adları Levissi veya Karmylassos şeklinde geçen Kayaköy 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Hemen her yıl 50 Bin yerli ve yabancı turistin gezdiği Kayaköy’de mahalle sakinleri yine “Kayaköy” ismine evet derken, isim değişikliğini istemedi. Oy verme işlemine yoğun ilgi oldu. Zaman zaman vatandaşlar oy vermek için kuyrukta bekledi.

Fethiye Belediye Meclisi, Kayaköy mahallesinin isminin “Kayı” olarak değiştirilmesiyle ilgili talep üzerine, en iyi kararı bölge halkının vereceği düşüncesiyle, Kayaköy’de mini referandum kararı vermişti. Oy birliği ile alınan karar doğrultusunda, Kayaköy’de referandum yapıldı. Nüfusu 780 olan Kayaköy Mahallesinde 546 seçmenden büyük bir çoğunluğu sandığa giderek oy kullandı. Sabah saat: 08.00 ila 17.00 arasında Kayaköy ilkokulunda yapılan oy verme işlemine yaşlısı genci kadını erkeği sandığa koşarak Kayaköy isminin belirlenmesi konusunda vatandaşlık görevini gerçekleştirdi. Bölge sakinlerinin verdiği kararla mahalle ismi yine Kayaköy olarak kalırken Mahalle Muhtarı Metin Ekiz ve Fethiye Belediyesi görevlilerinin gözetiminde yapılan oy verme işlemi olaysız ve sakin geçti. Tek sandıkta gidilen referandumda 299 kişi Kayaköy ismi aynen kalsın derken, 13 kişi Kayı olmasını istedi. 4 oy ise geçersiz çıktı.

VATANDAŞLAR KAYAKÖY İSMİ DEĞİŞMEZ

Kayaköy sakinlerinden 80 yaşındaki Ömer Kadir Kıryaman, "Bu isim değişikliği de nereden çıktı. 80 yıldır Kayaköy olan ismimiz neden değiştirilmek isteniyor" derken Yüksel Yalçınkaya’da "Kayaköy isim değişikliği için oy vermeye geldik. Yıllardır Kayaköy olan ismimiz değişir mi? Köyümüzün bir sürü sorunu varken isim değişikliğiyle ne yapılmak isteniyor" dedi. Oy kullanan Ayşe Ekiz, Erdal Karaca, Mithat Çolak, Cengiz Ekiz ve Ahmet Bilgin’de, "Biz Kayaköy isminden memnunuz vazgeçmeye niyetimiz yok" diye konuştular. 85 yaşındaki Mustafa Sabri Kadıoğlu’da, "Mahallemizin ismi ne olursa olsun. Eskiden Kayı’da deniyordu. Sonra Kaya oldu öyle kaldı. Eski ismi de olsa fark etmez" dedi. İlk kez oy kullanan Özlem Ekiz’de “Böyle önemli bir referandumda oy kullanıyorum. İlk kez oy attım. Bu anı unutmayacağım. Kayaköyümüzün ismi Kaya olacak” dedi.

MUHTAR EKİZ 546 SEÇMEN OY KULLANIYOR

Kayaköy Mahalle Muhtarı Metin Ekiz Referanduma ilginin yoğun olduğunu belirterek, "546 seçmen oy kullanıyor. Referandum Fethiye Belediye Meclisinin oy birliğiyle aldığı karar üzerine yapıldı. Kayaköy isminin Kayı olarak değiştirilmesi için tarih öğretmeni müracaatta bulunmuş. Bu gün de Mahalle Sakinlerimiz sandığa gidiyor" dedi.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ NASIL YAPILMIŞTI

Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu’nun, Kayaköy adının ’Kayı’ olarak değiştirilmesini öngören dilekçesini Fethiye Belediye Meclisi Mart ayı olağan meclis toplantısında görüşmüştü. Fethiye Belediye Meclisi DP, CHP, ve Ak Parti’li meclis üyelerinin oy birliğiyle Kayaköy halkının sandığa gitmesini kararlaştırmıştı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...