Tgrt Haber

Musul'da son darbe iniyor!

12 May 2017 14:11
Musul'da son darbe iniyor!

Musul'da terör örgütü DEAŞ'in lideri Bağdadi'nin halifelik ilan ettiği tarihi caminin çevresi savaş uçakları tarafından vuruluyor, kentin üstü siyah dumanlarla kaplı. Kuzeybatı cephesinde ilerleyen askerler, onlarca bomba yüklü aracı imha etti.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un kutsal Ramazan ayı başlamadan DEAŞ'den temizlenmesi bekleniyor. Birkaç gün içinde terör örgütünün yenileceğini duyuran Irak Ordusu, DEAŞ lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii'ne doğru ilerliyor. Eski Şehir bölgesi savaş uçakları tarafından bombalanıyor.

Yeni açılan kuzeybatı cephesinde ise ölümcül çatışmalar var. Son 24 saatte en az 18 bomba yüklü araç imha edilirken, sokak sokak DEAŞ'li avlayan askerler ele geçirilen silahları sosyal medyadan paylaştı. Terör örgütünün kendi ürettiği hafif silahların yanında roketatarlar dikkat çekiyor.

Kanlı örgüt kaçmaya çalışan sivilleri infaz ediyor

Musul'u üç yıl önce işgal eden DEAŞ'in elinde artık yalnızca sekiz mahalle kaldı. İyice köşeye sıkışan örgüt, son bir haftada kentten kaçmaya çalışan 138 sivili infaz etti. Öldürülen Musulluların 10'u aynı aileden. Yerel kaynaklar, sürekli mevzi kaybeden terör örgütünün infazlarında artış olduğunu bildiriyor. 

Sayıları 1000'den az olan teröristler, kuşatma altındaki Eski Şehir bölgesinde 450 bin kadar sivili rehin tutuyor. Kuzey cephesinden ilerleyen ordu birlikleri, Eski Şehir'i çevreleyen askerlerle buluşacak.

Telafer'e doğru taarruz

Türkmen kenti Telafer'in çevresindeki Şii milisler Haşdi Şabi grubu ise, ilçeye doğru büyük bir saldırı başlattı. Batı ve güneybatı cephelerinden ilerleyen İran destekli milisler, örgütün kalelerinden Kayruvan'ı geri almaya çalışıyor.

Türkiye, Türkmenlerin yaşadığı ilçeye Şii milislerin girmesine karşı çıkıyor. 

Uluslararası Af Örgütü, daha önce yayınladığı raporda Haşdi Şabi milislerinin DEAŞ kontrolündeki bölgelerden kaçan sivillere yönelik savaş suçlarına varan ciddi insan hakları ihlâllerinde bulunduğunu belirtmişti.

410 bin sivil evlerini terk etti, 8 bin sivil öldü

Operasyonun başlangıcından bu yana Musul'daki çatışmalardan en az 410 bin sivil kaçtı. Evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insanın büyük kısmı çevredeki çadır kentlerde barınıyor, bazıları ise diğer kentlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 8 bin sivil öldü veya yaralandı. Cephede savaşan askerlerden ise 774'ü hayatını kaybetti, 4 bin 600'ü ise yaralandı.

Musul operasyonunda ordu birlikleri, Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiretlerin de içinde bulunduğu 100 bini aşkın silahlı güç katılıyor.

GÜN GÜN OPERASYON

- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da DEAŞ mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta DEAŞ'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını DEAŞ'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.
En stratejik nokta

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonunda kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak ayında DEAŞ'den temizlendi. Şubat ayında ise batı yakası için operasyon başlatıldı.

İlk günlerde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü DEAŞ'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır DEAŞ lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü DEAŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

DEAŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...