Netanyahu'ya kınama mektubu
İsrail'de Türk vatandaşlarının Tel Aviv'deki havaalanında gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesi Medya-İş Sendikası ile Başbakanlık Basın Yayın Enforma Genel Müdürlüğü tarafından kınandı.
Medya İşçileri Sendikası (Medya-İş) Genel Başkanı Gürsel Eser, Türk vatandaşlarının Tel Aviv'deki havaalanında gözaltına alınmasının ardından, sınır dışı edilmesine ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya kınama mektubu gönderdi. Eser, mektubunda, Kudüs'te düzenlenen bir iftar programına katılmak üzere Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na varan 9 Türk vatandaşının, İsrail güvenlik birimleri tarafından alıkonularak sorgulanması ve bu vatandaşlardan 7'sini geri göndermesini kınadıklarını ifade etti.
Tel Aviv'e giden 5'i sivil toplum kuruluşu, 4'ü basın mensubu olmak üzere 9 Türk vatandaşının 9 saat süreyle sorgulandığını anımsatan Eser, bu tutumun, İsrail devletinin basın özgürlüğüne olan tavrını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
Eser, mektubunda şunları kaydetti:
"Sayın Başbakan, biz, Medya İşçileri Sendikası olarak meslektaşlarımıza ve Türk vatandaşlarına yönelik bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz. Meslektaşlarımız güvenlik adı altında 9 saat alıkonulmuş ve insanlık dışı bir uygulamaya tabi tutulmuşlardır. Vizeleri olduğu halde 7 kişinin geri gönderilmesi kabul edilemez bir tutumdur. Basın özgürlüğü ve insan hakları ihlali olan bu tutumu kınıyor ve İsrailli yetkilileri bu tür davranışlara son vermeye davet ediyoruz."
Basın Yayın ve Enformasyon'dan kınama
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, aralarında 4 gazetecinin de bulunduğu, Türk vatandaşlarının Tel Aviv'deki havaalanında gözaltına alınmasının ardından, sınır dışı edilmesini kınadı.
Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, 25 Haziran tarihinde Sadaka Taşı Derneğinin Kudüs'te düzenleyeceği iftar programına katılmak üzere Tel Aviv Ben Gurion Havaalanı'na inen 4 Türk gazeteci ve 5 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin gözaltına alındığı ve 9 saat sorgulandığı hatırlatıldı.
Bu kişilerin fiziki kısıtlama ve inceleme adı altında psikolojik baskıya maruz bırakıldığı ve 7 kişinin ülkeye giriş yasağı konularak sınır dışı edildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türk gazeteci heyetinin hiçbir gerekçe gösterilmeden sorgulanması, geçerli vizeye rağmen girişlerine izin verilmemesi, seyahat, düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik açık bir müdahaledir. Basın özgürlüğünü tehdit eden ayrımcı uygulamayı ve İsrail yetkililerinin vatandaşlarımıza yönelik tutumunu kınıyoruz. Basın meslek örgütlerini ve gazetecileri, İsrail'in hukuka, insan haklarına ve basın özgürlüğüne aykırı uygulamalarına duyarsız kalmamaya çağırıyoruz."