'NSU cinayetlerinde şahitler bir anda ortadan kayboluyor'
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Diaspora Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİAM) Müdürü Doç. Dr. Bünyamin Bezci, "Almanya 2014 Hak ve Özgürlükler Raporu"nu açıkladı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Diaspora Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİAM) Müdürü Doç. Dr. Bünyamin Bezci, "Almanya 2014 Hak ve Özgürlükler Raporu"nu açıkladı.
Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilere ilişkin hem Türkiye'de hem de Almanya'da ciddi bir bilgi eksikliği bulunduğunu dile getiren Bezci, mevcut sorunları gidermek amacıyla bu raporu hazırladıklarını dile getirdi.
Bezci, araştırmalarında 2014'ü baz aldıklarını ifade ederek, "2014 yılında bir anlamda Almanya'daki hak ihlallerinin bir fotoğrafını çekmek istedik. Aslında bunun sadece bir fotoğraf olduğunu kabul etmek lazım. Bu bir röntgen, derinlemesine inceleme değil. Bu incelemeyi de 2016 yılı için tasarlıyoruz" dedi.
NSU cinayetleri
Almanya gibi gelişmiş Batı ülkeleri ve gelişmiş demokrasilerde insan hakları ihlallerini incelemenin her zaman anlamlı olmadığını belirten Bezci, şunları kaydetti:
"2014 yılında aslında bir sorun yumağını nedir? Ne değildir? Bunun genel bir yapısını ortaya çıkarmaya çalıştık. Gördüğümüz şeyler de aslında bizim bir şekilde bu işe girişmemizin ne kadar anlamlı olduğunu gösterdi. Zira Almanya gibi aslında gelişmiş Batı ülkelerinde gelişmiş demokrasilerde insan hakları ihlallerini incelemek her zaman çok anlamlı olmayabiliyor.
Gelişmiş bir Batı ülkesi, gelişmiş demokrasi olarak Almanya'ya hukuksal açıdan baktığımızda oldukça gelişmiş insan hakları standartlarına sahip. Ancak bizim buradaki temel sıkıntımız yabancılar söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor. Bizim öngörümüz buydu. Gerçekten de bulgularımız bu yönde oldu. Yani her ne kadar hukuki metinlerde oldukça iyi dizayn edilmiş, oldukça demokratik bir haklar düzeni söz konusu olsa da Almanya'da yabancılar söz konusu olduğunda bu uygulamaya her zaman yansımayabiliyor.
Mesela bu bağlamda baktığımızda NSU cinayetleri 2014'den beri Almanya gündemini işgal ediyor. Bu cinayetlerde ortaya çıkan şey özellikle Alman hukuk sisteminin yavaş işlemesinden ziyade, bizatihi hak ihlali boyutunu almış olması. Çünkü şahitler bir anda ortadan kayboluyor, failler bir şekilde canına kıyıyorlar. Yani bu dava sürecinin kendisi bile başlı başına aslında var olan hukuksal durumun uygulamada çok da yürümediğini bize gösteriyor."
"Raporumuzda, yabancılara dönük ırkçı fişleme,helal gıda gibi birçok başlık var"
Raporda, Türkiye kökenli vatandaşların birçok sorununa değinildiğini dile getiren Doç. Dr. Bezci, açıklamasını şu şekilde tamamladı:
"Raporumuzda, yabancılara dönük ırkçı fişleme, çifte vatandaşlık hakkı, halen başörtülü çalışmak isteyen Müslüman kadınların iş yerlerinde yeteneklerine göre değerlendirilmemesi ve ayrımcı muameleye tabi tutulması, sünnet meselesi, helal gıda, cami inşaatlarında yaşanan zorluklar ve islamofobi gibi birçok başlık var. Eğitim hayatı, dini özgürlükler yerel seçimlere katılabilme hakkı ve tüm ayrımcı uygulamalara karşı hazırladığımız raporumuzu İngilizce ve Almanca olarak da yayımlayacağız."