O görev polisten alınıp askere veriliyor
Türkiye, hassas bölgelerdeki temsilciliklerini koruma görevini polisten alarak askere verdi.
Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgede yaşanan olaylar Türkiye'yi büyükelçilikler ve konsoloslukların güvenliği konusunda ek önlem almaya itti. Yeni Şafak'tan İlhan Toprak'ın haberine göre; kasım ayı YAŞ toplantısında gündeme gelen konu ile başta Musul, Erbil, Basra, Bağdat, Kabil ve bazı Afrika ülkeleri olmak üzere büyükelçilik veya konsolosluk binaları özel kuvvetlerce korunacak.
RİSKLİ BÖLGELERE EN ÜST DÜZEY KORUMA TEDBİRİ
Ortadoğu başta olmak üzere riskli bölgelerde görev yapan Türk diplomatlarının can güvenliği konusu son yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında ele alındı. Toplantıda, riskli bölgelerde görev yapan hassas birimlerin korunmasına yönelik atılması gereken adımlar masaya yatırıldı. Toplantıda halen özel harekat polislerince güvenlikleri sağlanan riskli bölgelerdeki büyükelçilik, konsolosluk ve diğer temsilciliklerin iç karışıklık yaşanan bölgelerde ve ülkelerde güvenliklerinin özel kuvvetlerce sağlanması kararlaştırıldı.
İKİNCİ MUSUL VAKASINA GEÇİT VERİLMEYECEK
Musul'daki konsolosluğun basılarak konsolos dahil 49 çalışanın rehin alınması hassas bölgelerdeki diplomatların ve diğer çalışanların güvenliğinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu. Musul Konsolosluğu gibi ikinci rehine krizi yaşamak istemeyen Türkiye, bunun için özel harekat polisi yerine savaş eğitimi alan, savaş araç gereçlerini daha iyi tanıyan ve bu konuda harekat kabiliyeti daha yüksek özel kuvvetlerin görev yapmasına karar verdi. Buralarda görev yapacak özel kuvvetlere ayrıca bir eğitim de verilecek.
PERSONELİN GÖREV VE SORUMLUK ALANLARI BELİRLENDİ
YAŞ toplantısında elçilik ve konsolosluklarda görev yapacak özel kuvvetler komutanlığı personelinin sorumluluk alanı ve yetkileri ile bağlı olacağı birimler de belirlendi. Görev yapacağı bölgede Dışişleri personeli gibi görev yapacak olan askerlerin görevlendirme, çalışma sahası gibi görev tanımları ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenecek. Böylece askerlerin bulundukları ülkelerde diplomatik dokunulmazlıktan faydalandırılması öngörülüyor.
ANKARA ÖNCELİK BASRA ERBİL VE KABİL
YAŞ'da kabul edilen hassas bölgeleri korumanmasına ilişkin güvenlik tedbirleri ilk etapta Irak ve Afganistan'da uygulanacak. Türkiye'nin Bağdat ve Kabil Büyükelçilikleri ile Erbil ve Basra konsoloslukları özel kuvvetler komutanlığına bağlı askeri personelce sağlanacak. Musul Konsolosluğunun açılması durumunda buranın da güvenliğini özel kuvvetler sağlayacak. Hassas bölgeleri koruyacak özel kuvvetlere görev yapacakları ülkelerle ilgili bilgiler verilecek. Ülkelerin sosyo etnik yapısı, kültürü, ekonomisi inanışları gibi her konuda askerler bilgilendirilecek. YAŞ'ta astsubay ve uzman Jandarma ile er/erbaşların mali ve özlük hakları da ele alındı. TSK'daki 96 bin 228 astsubay, 23 bin 588 uzman jandarma ile 48 bin 625 uzman er ve erbaşın mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine karar verildi. Astsubay ve uzman askerlerin durumlarına ilişkin çalışma İçişleri, Milli Savunma ve Maliye Bakanlıklarınca ortak yürütülecek.
KAYNAK: Yeni Şafak