Öğretmenlikte büyük reform
40 bin atama için gün sayan Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen olma kıstaslarını da sil baştan yeniliyor.
Yeni eğitim döneminde 40 bin öğretmen alımı için düğmeye basan Milli Eğitim Bakanlığı bir yandan da 'eğitimci ordusu'nun revizyonuna odaklandı. Bakanlık, bir süredir üzerinde çalıştığı “Öğretmen Strateji Belgesi”ne son şeklini verdi. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak belgeye göre, öğretmen yetiştirmede önemli değişikliklere gidilecek. Üniversite adaylarından yıllarını eğitime harcamış öğretmenlere kadar her aşamada düzenleme yapılacak. İşte Milli Eğitim'in yeni yol haritası:
> Öğretmenlik programlarını tercih eden başarılı öğrencilere burs ve yurtlarda barınma garantisi verilecek.
> Öğretmen yetiştirme programlarından diğer alanlardaki programlara geçiş kolaylaştırılacak.
> ”Pedagojik formasyon” yeni bir sistemle elden geçirilecek.
> Başarılı yönetici ve öğretmenlere, standartları MEB tarafından tanımlanan “mentörlük eğitimi ve sertifikası” verilecek. Fakülte-okul işbirliği süreci yeniden yapılandırılacak.
> Branşlara göre öğretmen ihtiyacı projeksiyonu çıkarılacak ve kontanjanlar kamuoyu ile paylaşılacak. Böylece adaylar devletin o bölümdeki ihtiyacını görerek tercihte bulunacak.
> İstihdam imkanı daralan veya kaldırılan branşlardaki mevcut öğretmenler, acil ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilecek.
> KPSS/10 (eğitim) sınavı, öğretmen yeterliliklerine göre ayrıntılandırarak yeniden tasarlanacak.
> Özel öğretim kurumlarında öğretmen olarak çalışanların, bu hizmetlerinin resmi okullara atandıklarında kıdemlerinden sayılması için düzenleme yapılacak.
> Öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgelerini tercih etmesi için özendirici tedbirler devreye sokulacak.
> Eşit işe eşit ücret gelecek.
> Aynı okulda kesintisiz uzun süre görev yapmış öğretmenlere, mesleki deneyimlerini taşıyabilmeleri ve geliştirebilmeleri için okul ve kurum değişikliği yapmak üzere bir model oluşturulacak.
> Her öğretmenin yıllık olarak katılacağı mesleki gelişim eğitimleri yeniden düzenlenecek. Mevcut kariyer sistemi yerine süreç-beceri odaklı sistem yapılandırılacak. Oğuzhan ŞAHİN / TÜRKİYE GAZETESİ