Tgrt Haber

Olası büyük İstanbul depremine karşı Naci Görür’den 7 hayati uyarı! Siyasilere ‘belki okurlar’ diyerek seslendi

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
26 Mart 2023 06:15 - Güncelleme : 26 Mart 2023 09:58
Olası büyük İstanbul depremine karşı Naci Görür’den 7 hayati uyarı! Siyasilere ‘belki okurlar’ diyerek seslendi

Son dakika haberi: Bilim insanlarının tartıştığı ve sıkça gündeme getirdiği ‘olası İstanbul depremine’ karşı yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 7 madde ile uyarılarını ve çözüm önerilerini sunan Görür, siyasilere ‘belki okurlar’ diyerek hatırlatmalarda bulundu.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkiledi. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği söz konusu depremin ardından ‘olası İstanbul​ depremine ne kadar hazırız’ sorusu bir kez daha tartışmaya başlandı. Daha önce Kahramanmaraşdepremi öncesinde ‘Bu bölgede deprem​ bekliyoruz’ şeklinde açıklamalarda bulunan Naci Görür sosyal medya hesabından uyarılarda bulundu.

7 MADDE İLE UYARDI

Olası İstanbul depremine yönelik kentte yapılması gerekenleri 7 madde ile açıklayan Görür ayrıca siyasi ve idarecilere ‘belki okurlar’ diyerek çağrı yaptı. Görür, “Arkadaşlar biraz uzun süreyle tweetler atacağım. Bu tweetler eğer dinlerlerse idareci ve siyasilere yönelik olacak. Yazarsam belki okurlar diyorum. Bizim öyle danışma komisyonlarına seçilmemizden bir şey çıkmıyor. Kendi bildiklerini yapıyor, bizi de süs gibi vitrine koyuyorlar” diyerek ‘İstanbul'un depreme hazırlanması’ başlığı altında şu paylaşımda bulundu:

  • İstanbul ve yakın çevresindeki çoğu sanayi kuruluşları ve organize sanayi bölgeleri Marmara Bölgesinin dışına çıkartılmalı, bunun için Anadolu'da uygun ortamlar hazırlanmalı ve teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir.
  • İstanbul'a nüfus celbedecek olan yatırımlar durdurulmalı ve İstanbul'dan Anadolu'ya göç hızlandırılmalı ve devlet eliyle özendirilmelidir.
  • İstanbul'da daha fazla bina ruhsatı verilmemeli imar ve iskan kısıtlanmalıdır.
  • İstanbul'da altyapı ve yapı stoku hızla elden geçirilmeli ve deprem dirençli yapılmalıdır.
  • Bu işleri aksatacak yasalar yerine yenileri çıkartılmalıdır.
  • Bina muayeneleri vatandaş isteğine bağlı olmadan bizzat ve hızla devlet eliyle gerçekleştirilmelidir.
  • Deprem dirençsiz binalar bizzat devlet tarafından dirençli hale getirilmeli veya yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Eğer vatandaş da işin içine sokulacaksa, uzun süreli, ucuz kredi verilmelidir.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...