Tgrt Haber

Çorum'da alarm! Ölümcül hastalık yeniden hortladı, 15 köy karantinaya alındı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA
07 Ağustos 2023 11:45 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 11:49
Çorum'da alarm! Ölümcül hastalık yeniden hortladı, 15 köy karantinaya alındı

Çorum'da şap hastalığı nedeniyle ekipler alarma geçti. Ölümcül hastalığın tespit edilmesinin ardından 15 köy karantinaya alındı.

Son dönemde hayvan pazarlarında sıklıkla görülen ve ölümcül nitelikte olan şap hastalığı​ bir kente daha sıçradı. Çorum​'da şap hastalığı tespit edilmesi üzerine ekipler alarma geçti.

15 KÖY KARANTİNAYA ALINDI

Çorum’un Sungurlu​ ilçesine bağlı Büyükincesu köyünde görülen şap hastalığı nedeniyle 15 köy ve merkez mahalleleri karantinaya alındı.

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre; İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü 15 köyün karantinaya alındığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “İlçemiz Büyükincesu köyünde şap hastalığı tespit edilmiş olup, 10 kilometre çapı içerisinde kalan Küçükincesu, Kamışlı, Çavuş, Kırankışla, Akçalı, Kemallı, Küçükpolatlı, Tatlı, Göller, Beşkız, Körkü, Salman, Ayağıbüyük, Gökçam köylerinin ve Çiftlik Mahallesi hariç merkez mahallelerinin karantinaya alınmasına karar verildi" ifadeleri yer aldı.

Karantinadaki bölgelere hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş ve çıkışlarının kısıtlandığı belirtilen açıklamada "Hayvanların meraya bırakılmasının yasaklanmasına ve gerekli dezenfeksiyon tedbirlerinin alınmasına Sungurlu İlçe Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı gereğince karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Çorum'da şap hastalığı sebebiyle 15 köy karantinaya alındı.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, hayvanlarda görülen ve virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Şap, etkeni foot-and-mouth disease virus (FMDV) olan ciddi bir virüs​ hastalığıdır. Hayvanlarda görülen semptomlar genellikle şap hastalığının erken belirtileri olarak kabul edilmektedir. Fakat enfeksiyon ilerledikçe semptomlar daha da kötüye gidebilmektedir.

Şap hastalığı, genellikle enfekte hayvanların solunum yolu salgıları, tükürük ve dışkısı yoluyla yayılmaktadır. Ayrıca, enfekte hayvanların ağız, burun ve ayaklarda görülen lezyonlar da enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilmektedir.

Şap hastalığı nadir de olsa insanlara bulaşabilmektedir. Ancak, insandan insana bulaşma görülmemektedir. Enfekte hayvanlarla temas yoluyla hastalık bulaşabilmektedir.

Kaynak: TGRT Haber / İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...