Ömer Faruk Görçün, 'Karayolları daha güvenli hale gelecek'
Kadir Has Üniversitesi tarafından desteklenen bilimsel araştırma projesi, ağır yük araçlarını gece kullanımına özendirerek riskleri azaltmayı ve karayollarını daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.
Ağır ve Havaleli Yük Taşımacılığı-Hareketli Vinç Operasyonları Çalıştayı, sektörün temsilcilerini bir araya getirdi. Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğindeki çalıştayda, sektörün ihtiyaçları ve gelişimine yönelik yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Çalıştay kapsamında Kadir Has Üniversitesi’nin de desteklediği bir bilimsel hazırlık projesi olduğunu belirten Kadir Has ÜniversitesiUygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Görçün, Türkiye’de ilk defa bir üniversitenin, yasal bir düzenlemenin çalışmalarını baştan sona yürüttüğünü ve bu çalışmayla beraber ilk defa bir mevzuatın bilimsel bir temelde hazırlandığını söyledi. Görçün, ayrıca bu yasal düzenleme ile beraber karayollarının daha güvenli hale geleceğini ifade etti.
Ağır araçlar gündüz kullanıldığında yaklaşık milyonda 48 oranında bir risk doğarken gece kullanıldığında bu riskin milyonda 22’ye düştüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Görçün, “Türkiye’de karayollarının kullanımında bir takım kısıtlar var. Normal araçların yola çıktığı saatlerde biz de ağır yük araçlarını kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Üstelik de D tipi yollarda da bunu yapıyoruz. Bu yönetmelikte ve bilimsel çalışmamızda, ‘Karayollarını gece ve trafiğin daha az olduğu saatlerde kullanabiliriz’ dedik. Ağır ağaçlar gündüz kullanıldığında yaklaşık milyonda 48 oranında bir risk doğarken gece kullanıldığında bu riski milyonda 22’ye düşürüyoruz. Bu bir risk analizi için korkunç bir sonuç. Can kayıpları, yaralanmalar ve mali kayıplara vurduğumuz zaman ise yaklaşık yarısından biraz daha fazla oranda bir fayda sağlayacağımızı öngörüyoruz. Bu yönetmelikte gece kullanımını özendiriyoruz. Bazı ağırlıklarda ise gece kullanımını zorunlu hale getiriyoruz. Karayolu araçları uzadıkça ve ağırlaştıkça risk artıyor. Biz bunları farklı zaman dilimlerine yaydığımızda karayollarını daha güvenli hale getirmiş olacağız” diye konuştu.
Karayollarının güvenliği ve emniyeti açısından bilinen birçok doğrunun yanlış olduğunu kanıtladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Görçün, “Bu düzenlemenin çok yönlü çıktıları var. Emniyet ve can güvenliği gerekliliklerini yerine getirmenin yanı sıra yolda bir yakınınız giderken onun hakkında düşünmemeniz ve rahat olmanızı sağlıyor. Ayrıca ülkenin ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu çıktıların ülkemize, milletimize hayırlı olmasını umut ediyorum. Risk analizleri ve dışsal maliyetleri inceledik ve bunları ufak bir oranda azalttığımızda ekonomik çıktıların yanı sıra sosyal çıktıların da çok yüksek olacağını gördük” dedi.