Tgrt Haber

Ömer Halisdemir kimdir, nereli, nasıl şehit edildi? 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir’in hayatı

15 Temmuz 2021 10:47
Ömer Halisdemir kimdir, nereli, nasıl şehit edildi? 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir’in hayatı

15 Temmuz Darbe girişiminin başarısız olmasında kilit rol oynayan Ömer Halisdemir, 15 Temmuz günü bir kere daha rahmetle anılıyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle gündeme ‘’Ömer Halisdemir kimdir? Ömer Halisdemir nasıl öldürüldü? Ömer Halisdemir neden bu kadar önemli?’’ soruları geldi.

Darbeci Semih Terzi’yi karargaha sokmayan ve ardından etkisiz hale getirdikten sonra darbeci hainler tarafından şehit edilen Ömer Halisdemir, 15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştirdi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bir grup asker tarafından yapılmak istenen darbeye karşı direnen Ömer Halisdemir’in hayatı merak konusu oldu. Peki Türkiye’de hep hatırlanacak isimlerden olan Ömer Halisdemir kimdir? Ömer Halisdemir’in hayatı

ÖMER HALİSDEMİR KİMDİR?

Ömer Halisdemir, 20 Şubat 1974 tarihinde Niğde’nin Bor ilçesinden dünyaya geldi. Yedi çocuklu bir ailenin çocuğu olan Ömer Halisdemir, çocukluk dönemini, Niğde Çukurkuyu’da geçirdi. Ömer Halisdemir çocukluk dönemlerinde çobanlık yaptı. Halisdemir’in Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuğu bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurtdışında çeşitli görevlerde bulundu. 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe kalkışmasına ilk kurşunu sıktı. 15 Temmuz darbe girişiminde kritik bir rol oynadı. FETÖ mensubu darbeciler tarafından şehit edilen Piyade Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir'in kabri Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu’da bulunuyor.

ÖMER HALİSDEMİR NASIL ŞEHİT OLDU?

Türkiye'de hep hatırlanacak tarihlerden biri olan 15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü tarafından demokrasiye karşı darbe girişiminde bulunuldu. 15 Temmuz 2016 gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan ve kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak tanımlayan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından darbe yapılmaya çalışıldı. Darbe girişimine karşı Türk Halkı, demokrasiye sahip çıkmak için sokaklara döküldü. 15 Temmuz darbe girişimi, Türk halkının cumhuriyet ve demokrasinin yanında yer alması ve gösterdiği cesur direniş sonucu başarısızlıkla sonuçlandı. Darbe girişimi yaklaşık 21 saat sonucunda bastırıldı. Darbenin bastırılmasında önemli bir yeri olan Ömer Halisdemir 15 Temmuz günü bir kez daha minnetle anıldı. Peki Ömer Halisdemir nasıl şehit edildi?

Babası Hasan Hüseyin Halisdemir’in aktardığına göre Ömer Halisdemir ve Semih Terzi Afganistan’da birlikte görev yaptı. Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi, 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan hain darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığına girmeye çalıştı. Ardından Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'dan aldığı emirle Semih Terzi’yi alnından vurarak öldürdü. Bu durum darbenin seyrinin değişmesinde önemli bir etken oldu. Ömer Halisdemir, Semih Terzi’yi etkisiz hale getirmesinin ardında Terzi’nin korumaları tarafından 30 kurşunla şehit edildi. Alınan bilgilere göre Ömer Halisdemir’i şehit edenler arasında Binbaşı Fatih Şahin ve Üsteğmen Mihrali Atmaca bulunuyordu.

Ömer Halisdemir kimdir, nereli, nasıl şehit edildi? 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir’in hayatı

ÖMER HALİSDEMİR HATIRLANDI

24 Ağustos 2016 yılında Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılan Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı askerler ise üniformalarına "Şehit Ömer Halisdemir" yazan apoletler taktı. Ömer Halisdemir’in şehit edildiği alan özel bir kaplama ile koruma altına alınarak süslendi. Dursun Ali Erzincanlı, Halisdemir'in öldürülmesi sonrasında kendisine atfen "30 Kuş" adlı bir şiir kaleme aldı. "30 Kuş" adlı şiirle aynı isme sahip bir kısa bir film de çekildi. 2016 Ağustos ayında Toroslar, Mersin'deki Şehitler Parkı'na heykeli dikildi. Türkiye’de birçok cadde, meydan, okul, ve yurtlara Ömer Halisdemir ismi verildi. Türkiye tarihinde hep yaşatılacak olan Ömer Halisdemir adına bir hatıra ormanı bulunur. Aynı zamanda Niğde’de üniversiteye adı verilmiştir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...