Tgrt Haber

Önce kümeleniyor, sonra dövülüyor! Kilosu ise 7.5 liradan satılıyor

29 Ekim 2017 16:01
Önce kümeleniyor, sonra dövülüyor! Kilosu ise 7.5 liradan satılıyor

Ekmekten simide birçok gıdanın vazgeçilmezi olan susam, makineli hasada uygun olmadığı için tarım işçileri tarafından zorlukla toplanıyor.

Adana'da ikinci ürün olarak ekilen susam için sabahın erken  saatlerinden itibaren tarlalara giden işçiler ürünün hasadını elle yapıyor.Tarlalarda öbek öbek kümelenerek kurutulan ve sopalarla dövülerek  tomurcuklarından dökülen susam, daha sonra işlenerek satışa hazır hale  getiriliyor.Ekmekten simide, tahinden helvaya vazgeçilmez bir ürün olan susamın  kilogramı 7,5 lira civarında alıcı buluyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, susamın Çukurova’da, buğday, kavun, karpuz ve soğandan sonra  ekildiğini söyledi.Bu yıl susamın kalitesine göre 7,5 liraya kadar alıcı bulabildiğini  anlatan Doğan, "Geçen yıllarda fiyatları biraz daha düşüktü. Bu yıl susam,  Akdeniz Bölgesi'nde  beyaz sinek ve mantara yenik düştü, verim azaldı." dedi.Doğan, susam ekiminin son 10 yılda yaklaşık yüzde 60 azaldığına  dikkati çekerek, "Susam, ülkemizde 10 yıl önce 400 bin dekar alanda  ekilmekteyken, bu oran şimdilerde 250 binin altına düştü. Susamın büyük kısmı  ithal ediliyor. Bu açığa kapatmak için Çukurova'da çiftçilerimiz daha fazla  destek bekliyor." diye konuştu.

Susamın Çukurova'nın önemli ürünleri arasında yer aldığını dile  getiren Doğan, şunları kaydetti: "Ülkemiz susamın yüzde 90’ını yurt dışından ithal ederek karşılıyor.  Ülkemizde susam, simit, pasta, börek, helva ve tahinde kullanılmakta. Çok  kaliteli susamımız olmasına rağmen, ucuz olmasından dolayı yurt dışından ithalat  yoluyla ülkemize girmekte. Çiftçimize daha fazla teşvik ve destek verilse, susam  ekimi ülkemizde yaygınlaşacak. Susam, topraklarımızı yormayan bir ürün, ekilmesi  çok önemli."

"OLDUKÇA ZAHMETLİ BİR İŞ"

Üretici Cihangir Çelebi de susamın yaşken bağlar halinde kümelendiğini  belirterek, "Daha sonra küme halinde dikiliyor. Hava koşullarına göre 15-20 gün  arasında kurutuluyor. Kuruduktan sonra ters çevrilip çırpılıyor. İşlenmeye hazır  hale geliyor. Elekten geçtikten sonra fabrikalara gidiyor. Makineli hasada uygun  olmadığı için ürün işçiyle toplanıyor. Oldukça zahmetli bir iş." diye konuştu. Çelebi, ürünün fiyatının iyi olduğunu ancak verim düşüklüğü nedeniyle  bekledikleri geliri elde edemediklerini söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...