Tgrt Haber

PCR testi zorunlu oldu! Aşısız işçiler işten çıkarılabilir mi?

03 Eylül 2021 17:04
PCR testi zorunlu oldu! Aşısız işçiler işten çıkarılabilir mi?

Çalışma Bakanlığı, işverenin haftada bir kez olmak kaydıyla işçiden PCR testi isteyebileceği yönünde genelge yayınladı. Uzmanlara göre bu karar özel sektörde ‘Aşı olmayan işçi işten çıkarılabilir mi?’ sorusuna net bir cevap oldu. Genelge, işverenin 'aşısız işçi çalıştırmam' bahanesini ortadan kaldırdı.

Çalışma Bakanlığı'nın yeni genelgesi ile aşı olmayanlara PCR testi zorunluluğu işçileri de kapsadı. Ancak test şartını işverene bıraktı. Genelgeye göre, işveren aşı olmayan işçiden haftada bir PCR testi isteyecek. 6 Eylül itibarıyla geçerli olacak uygulama 'Aşısızlar işten çıkarılabilir mi?' tartışmasını da bitirdi. Uzmanlara göre genelge aşısız işçi için açık kapı bıraktı. 

Avukat Cüneyd Altıparmak, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin hukuki açından ne anlama geldiğini değerlendirdi. Altıparmak, 6 eylül ile başlayacak sosyal hareketlilik nedeniyle getirilen bazı kısıtlamaların genişletilmesinin koronavirüs salgınının önlenmesi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. 

ARTIK AŞI YAPTIRMAYAN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILAMAZ

Genelgenin hukuki açından önemli bir soruna netlik kazandırdığını belirten Altıparmak, “Özellikle kamu birimlerinde iş ve işlemlerde PCR ve aşı zorunluluğu getirebilir. Ancak özel sektör bunu daha önceden dile getirdi ve bazı işletmeler bu hususta kararlarını açıklamıştı. Hatta bir fabrika sahibi işçiler aşılanmazsa işten çıkaracağını söylemişti. Kamuoyunda bu konu hukuki açıdan tartışılmaya başlanmıştı. Aslında Çalışma Bakanlığının bu genelgesi ‘Aşı olamayan işçiler işveren tarafından işten çıkarılabilir mi?’ sorununu da ortadan kaldırdı. Artık bir işçi işverenine, beni işten çıkaramazsınız ve bunun yerine PCR testi isteyebilirsiniz diyebilir” diye konuştu.

SANAYİ BÖLGELERİNDE GEÇİCİ SAĞLIK OCAĞI

Bu kararın uygulanmasının devletin görevi olduğunu kaydeden Altıparmak, “PCR testinin yapılacağı saatler ve alanlarda geçici sağlık ocağı kurulabilir. Özellikle sanayi alanlarında bu gerekiyor. Bu karar filyasyon anlamında çok önemli. Bunun bir adım sonrası aşı zorunluluğudur. Devlet zorunlu aşıyı bir ahlaki konu olarak değerlendirip kişilerin kendi rızasıyla aşı yaptırmasını istiyor. Aşıyı hukuken zorlamak istemiyor, şayet zorlasa hukuka aykırı da olmaz” dedi. 

ANAYASAYA ve AİHM KARARLARINA UYGUN

Avukat Sinan Keskin Çalışma Bakanlığının işçilere PCR testi uygulanmasına yönelik genelgesini hukuki açıdan şöyle değerlendirdi: “Zorunlu PCR testi uygulaması “Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması” başlıklı Anayasanın madde 13’e uygundur. Ayrıca Anayasanın madde 17 ve madde 20/2 dikkate alınarak, kanuni dayanak olan Umumi Hıfzıssıhha Kanununda hüküm bulunması sebebiyle getirilebilir. Anayasanın madde 17 gereğince tıbbi zorunluluklar varsa kişinin vücut bütünlüğüne dokunulabilir. Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika ve İtalya’daki uygulamalara bakıldığında PCR zorunluluğu getirildiğini görmekteyiz. Tüm bunların yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 25/08/2021 tarihinde verdiği kararında Fransa’da itfaiyecilerin koronavirüs aşı zorunluluğunun kaldırılması için yaptığı talebi reddettiğini, bu tür yükümlülüklerin demokratik toplumda gerekli olabileceğini belirtti. Bu karar kıyasen zorunlu PCR testi uygulamasının hukuka uygunluğunu yorumlarken esas alınabilir “ şeklinde konuştu.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...