Tgrt Haber

PKK'nın tuzakladığı 5 bin patlayıcı imha edildi

09 May 2016 19:46
PKK'nın tuzakladığı 5 bin patlayıcı imha edildi

PKK'ya yönelik operasyonlarda, bugüne kadar teröristlerce tuzaklanan 5 bin 79 patlayıcı bulunarak imha edildi.

PKK'lı teröristlerin Şırnak, Silopi, Cizre, İdil,  Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da tuzakladığı, toplam ağırlığı 140 tonu bulan 5 bini  aşkın el yapımı patlayıcı, uzman ekiplerce kontrollü şekilde etkisiz hale  getirildi.

Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK  mensuplarının yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukur ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla güvenlik  güçlerince Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ile Hakkari'nin  Yüksekova ilçelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca yürütülen  müşterek operasyonlar tamamlandı. Şırnak merkezi ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde  ise operasyonlar sürüyor.

Halkın zararını en aza indirmek için operasyonları titizlikle yürüten güvenlik güçleri, bu mücadelesini hem teröristlere hem de terör örgütü  mensuplarınca şehirlere yerleştirilen patlayıcılara karşı veriyor.

Teröristlerden arındırılan cadde, sokak, ev, kamu binaları, okul ve  camilerde arama tarama faaliyeti yürüten uzman ekipler, el yapımı patlayıcıları  da tek tek etkisiz hale getiriyor.

Şırnak, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da bugüne kadar teröristlerce tuzaklanan, ağırlıkları 10 ile 500 kilogram arasında değişen 5 bin 79 patlayıcı bulundu.

Teröristlerin cadde ve sokaklar başta olmak üzere kamu binaları, cami,  okul ve evlere tuzakladığı, etkisini artırmak için de bilye, çivi, çelik tencere,  çaydanlık gibi metal parçalarla güçlendirdiği toplam 140 ton ağırlığındaki bu  patlayıcıların her biri, uzman ekiplerce kontrollü şekilde imha edildi.

KARIŞIK DÜZENEKLE TUZAKLANIYOR

İncelemelerde karışık düzeneklerle tuzaklanan patlayıcıları uzaktan  kontrol etmek için yüzlerce metre uzunluğunda kablo kullanan teröristlerin, bu  kabloların üzerini kaldırım taşı ve toprak gibi malzemelerle kapatarak kamufle  ettiği belirlendi.

"DURUM VAHİM"

Patlayıcı Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan  Üniversitesi Patlayıcı Madde Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Koordinatörü  Prof. Dr. Ali Kahriman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortalama 100  kilogramlık bir patlayıcının 10 katlı binayı çökertebilecek güçte olduğunu  söyledi.

Kahriman, "140 ton patlayıcı, bir kilometrekarelik yerleşim birimini tahrip edecek büyüklüktür. Keza, 1-1,5 milyon metreküplük hafriyat açabilecek, yine 5-10 katlı yaklaşık bin 500 binayı bir anda yıkabilecek büyüklüğü ifade etmektedir." dedi.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar da terör örgütü PKK tarafından yerleşim  birimlerindeki sokak, cadde ve binalar başta olmak üzere çok sayıda yere  tuzaklanan el yapımı patlayıcıların vahim boyutta olduğunu söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...