Polis Akademisi sınavı soruşturmasında 9 tutuklama
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2012'deki Polis Akademisi sınav sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında 11 kişi tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2012'deki Polis Akademisi sınav sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında gözaltına alınan 15 kişiden 11'i tutuklandı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince geçen hafta gözaltına alınan 15 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi.
Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı, şüphelilerin 12'sini "silahlı terör örgütüne üye olmak", 3'ünü ise bu suçun yanında "resmi belgede sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan da tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.
Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgunun ardından şüphelilerden Yunus T, Uğur A, Şeref Ç, Seyit Ş, Selman Ş, Mehmet Mutlu A, Bayram A, Abdurrahman M, Hamza Ö, Ali T. ve Abdurrahman K. tutuklandı.
Hakimlik Yasin Tolga F, Mustafa U, Kadir A. ve Ferhat A'yı ise yurt dışına çıkış yasağı ve haftada üç gün karakola imza vermek şartıyla serbest bıraktı.
Tutuklamaya sevk yazısı
Soruşturma savcısının nöbetçi sulh ceza hakimliğine şüphelilerin tutuklanmaları için gönderdiği yazıda, 2012'de Polis Akademisi sınavına giren bir adayın, sınavdan önce bir "bölge abisi"nin soruları verdiğine ilişkin haberin 28 Ocak 2015'te bir internet sitesinde yayınlandığı belirtilerek, bu habere yer verildi.
Haber üzerine savcılığın soruşturma başlattığı bildirilen yazıda, soruşturma sürecinde bilirkişiden, sınava giren öğrenciler hakkında rapor alındığı, rapora göre sınavı kazanan asil ve yedek üyelerin bir kısmının "şüpheli" ve "kuvvetli şüpheli" olduğunun belirlendiği aktarıldı.
Sınavla ilgili ifadelerine başvurulan bazı kişilerin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak, soruları kimden, ne şekilde aldıklarına dair samimi ikrarda bulundukları, bununla ilgili gerekli teşhisleri yaptıkları ifade edilen yazıda, Ankara'daki şüphelilere, yer gösterme ve adres tespitleri de yapıldığı kaydedildi.
"Şehit ve gazi yakınlarının girmesine imkan vermediler"
Teşhislerden Abdurrahman K, Ali T. ve Hamza Ö'nün bizzat sınav sorularının verilmesine aracılık ettiği, diğerlerinin ise FETÖ/PDY terör örgütü adına faaliyette bulunduğunun belirlendiği anlatılan yazıda, "şüphelilerin, Fetullah Gülen liderliğinde suç işlemek amacıyla kurulan paralel bir devlet yapılanması oluşturabilmek için Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına FETÖ'nün istek ve taleplerine koşulsuz itaat edecek, başka bir cemaat ve yapı ile hiçbir bağlantısı bulunmayan, FETÖ ile çocuk yaşlarda tanışmış, genel zeka ortalamasının üzerindeki çocukları FETÖ'nün okulları ve dershaneleri vasıtasıyla yerleştirmek istediği, bu amaçla suç teşkil eden eylem ve işlemleri çok uygun gördüğü anlaşılmıştır." denildi.
Örgütün, kendi çıkarlarını dini değerlerinin üzerinde tuttuğu, din ve vicdan hassasiyeti çok yoğun olan taraftarlarının bu duygularını kullandığı kaydedilen yazıda, normal şartlarda Polis Akademisi sınavlarında şehit ve gazi yakınlarına avantaj sağlanmasına rağmen, 2012'deki sınavda yedek de dahil olmak üzere şehit ve gazi yakınlarının akademiye girmesine imkan vermedikleri, tüm kadronun kendi elemanlarından olmasına özen gösterdikleri belirtildi ve şüphelilerin tutuklanması istendi.
Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan 2 kişi tutuklandı
Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığındaki FETÖ yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, geçmişte kurumda görev yapan 2 kişi tutuklanırken, 3 kişi adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.