Polis Akademisinde yeni dönem
Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Çolak, 2020'den itibaren temel kaynağın polis memurları olacağını, 5 yıllık geçiş sürecinde de komiser yardımcılarını sivillerden alacaklarını söyledi.
Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, yasa değişikliğiyle Polis Akademisinin yeni döneme girdiğini söyledi. Akademi bünyesindeki Güvenlik Bilimleri Fakültesinin, Polis Amiri Eğitim Merkezine dönüştürüldüğünü kaydeden Çolak, fakültenin 4 yıllık yatılı eğitim verdiğini anımsattı.
Fakültenin öğrencilerini ağırlıklı olarak polis koleji ve lise mezunlarından aldığını dile getiren Çolak, yeni düzenlemede ise Batı'daki uygulamaların göz önünde bulundurulduğunu anlattı.
Yeni merkezin ilk öğrencileri eylülde alınacak
"Kısmetse bu Eylül ayına ilk öğrencilerimizi alacağız" diyen Çolak, adaylardan KPSS puanı talep edeceklerini belirterek, uzman yardımcılığına denk pozisyon olacağı için yüksek puanla alım yapmayı planladıklarını kaydetti.
Çolak, kaç aday alınacağına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, yeni yasanın piramidal yapı öngördüğü bilgisini paylaştı.
Geçmişte herkes otomatik yükselmeye tabi olduğu için teşkilattaki konumunun ters piramide benzediğini, yeni yasayla bunun normale döneceğine dikkati çeken Çolak, şu anda 6 bin 700 komiser yardımcısı olduğunu, 5 bin 800 civarında da açık bulunduğunu söyledi.
"Sadece sivilden değil, meslek içinden de olacak"
Çolak, bir anda alım yapılmayacağını, zamana yayacaklarını vurgulayarak, açığı 2,5 yıl içinde kapatmayı düşündüklerini bildirdi.
Prof. Dr. Yılmaz Çolak, şunları kaydetti:
"Çok fazla zamanımız yok, çok fazla da ihtiyaç var. Komiser yardımcılarını sadece sivilden almayacağız, aynı zamanda meslek içinden de alacağız. Bu, önceden beri gerçekleştiriliyor. Artık biz bunu kurs gibi değil, Polis Amiri Eğitim Merkezinde ciddi eğitime tabi tutacağız. 2020'den itibaren temel kaynak polis memurluğu olacak. Herkes polis memuru olarak teşkilata başlayacak, onların içinden amirler seçilecek.
2020'ye kadar 5 yıllık geçiş sürecinde sivilden alacağız komiser yardımcılığını. Öngördüğümüz eğitim bir yıl. Hatta bunu bir nevi tezsiz yüksek lisans formatında planlıyoruz. Polis Amiri Eğitim Merkezine aldığımız arkadaşlar, tezsiz yüksek lisansın derslerini, bunun yanı sıra meslek eğitimini de alacak."
Mezun öğrencilerin durumu
Çolak, polis meslek yüksekokullarında 10 bin 500 civarında öğrenci bulunduğunu ve 6 bin 800 kadarının mezun olduğunu anlattı.
Mezunların sınavla teşkilatta göreve başlayacakları bilgisini veren Çolak, sınavı kazanamayanlar için yasada herhangi bir şey öngörülmediğine dikkati çekerek, bu adayların haklarını kaybedeceğini söyledi.
"Paralel Devlet Yapılanması" ile mücadele
Polis Akademisinin 17-25 Aralık'tan sonra tartışmaların göbeğinde yer aldığına işaret eden Çolak, "Akademi içinde de bu tarz bir yapılanma vardı. Hem öğrenci düzeyinde hem yönetici ve hoca düzeyinde vardı" ifadesini kullandı.
"Bu, nasıl oldu?" diye soran Çolak, akademideki eğitim mantığının eski usulde kaldığını, "bürokrasiye adam devşirme" mantığıyla oluşturulduğunu savundu.
Çolak, "'Paralel Yapı' dediğimiz tarzdaki yapı gelip, kendi ideolojisini kurgulamış çünkü eğitim sistemi, böyle küçük cemaatlerin eline geçebilecek eğitim sistemiydi" dedi.
Polis Akademisindeki reformun doğrudan Türkiye'nin demokratikleşme seviyesiyle ilgili olduğunu dile getiren Çolak, toplumun artık mevcut eğitim sistemini taşıyamadığını söyledi.
Memurlardan amirliğe alıma devam edeceklerini belirten Çolak, bunun teşkilattaki dinamizmi sürdürmek için gerekli olduğunu bildirdi.
Çolak, "Her memur, 45 yaşına kadar bir üst kademeye çıkabilecek. Önünü açtık ki teşkilatta devinim, canlılık olsun. Kimse umutsuzluğa kapılmasın" şeklinde konuştu.