Tgrt Haber

Prof. Dr. Murat Tuncer açıkladı! Aşılamaya rağmen neden tablo kötü?

06 Eylül 2021 11:34
Prof. Dr. Murat Tuncer açıkladı! Aşılamaya rağmen neden tablo kötü?

Prof. Dr. Mehmet Murat Tuncer, Türkiye’de aşılama oranlarının artmasına rağmen vaka ve ölüm oranlarının neden düşmediğini TGRT Haber’e değerlendirdi. Tuncer, ayrıca pandeminin ne zaman endemiye dönüşeceği konusunda da tarih verdi.

Türkiye’de coronovirsle mücadele amacıyla aşılama oranları artmasına rağmen vaka ve ölüm oranlarında düşüş olmaması beraberinde pek çok soru işaretini de getirdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve YÖK Genel Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Murat Tuncer, TGRT Haber’de Cem Küçük İle Günaydın Türkiye Programında pandemiye ve aşılamaya dair tüm merak edilen soruları cevapladı. Tuncer, Biontec için ortalama koruyuculuk süresinin en az 6 ay ve Sinovac içinse 3 ay olduğunu söyledi. Sinovac aşısının etkisinin 6 ay sonra vücutta neredeyse kalmadığını belirten Tuncer, “2 doz Sinovac aşısı olanlar 6 ay sonra mutlaka hatırlatma dozunu yaptırsınlar. 3. doz Sinovac da Biontec de olabilir” dedi. Dünyadaki tüm pandemilerin 2 yıl sonra düşüşe geçtiğine dikkat çeken Tuncer, “6 ay daha maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalıyız. Dünyadaki tüm pandemiler 2 yıl sonra yok olmuş veya düşüşe geçmiş. 6 aydan sonra pandemi değil endemi haline geçecek, grip gibi devam edecek”  diye konuştu. 

NEDEN RAKAMLAR DÜŞMÜYOR?

Aşılamanın artmasına rağmen Covid-19 vakalarının artış göstermesinin nedenlerine değinen Tuncer, “Şu bir gerçek; pandemi sadece aşı ile kontrol altına alınmaz. Sadece maske ile de alınmaz. Maske, aşı ve hijyen kuralları ile pandemiyi dünyadan silebiliriz. Ancak yazın Akdeniz’e, Karadeniz’e ve pek çok tatil yerine gittim ve maske diye bir şey görmedim. Maske ya çene altında ya da hiç yok. Kapalı mekanlarda sosyal mesafenin korunmadığını görüyoruz. Aşılamaya rağmen vaka sayılarındaki artışın nedeni budur” dedi. Delta’nın bulaştırıcılık oranının yüksek olduğunu kaydeden Tuncer “Klasik virüste 1 kişi 2 kişiye bulaştırırken, Delta varyantında 1 kişi 8 kişiye bulaştırıyor. Biz maske, mesafeye dikkat edeceğiz, aşımızı olacağız. Öldürücülüğüne dair oran konusunda elimizde bir bilgi yok” dedi belirtti. 

Prof. Dr. Murat Tuncer açıkladı! Aşılamaya rağmen neden tablo kötü?

KİMLER AŞI OLMAMALI!

Coronavirüs aşısı yaptırmak için tam sağlıklı olmak gerektiğini belirterek “Şayet vücutta iltihabı gösteren CRP yüksekse, gribal enfeksiyon geçiriyorsanız, halsizlik, yorgunluk, başka türlü bir hastalık varsa aşı olmayınız. Bunlar varken aşı olursanız Sinovac’ta hafif atlatırsınız, Biontec’de 10 güne kadar yan etki olabilir. Şayet bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışınız” diye konuştu.  

GRİP VE ZATÜRRE AŞISI OLALIM MI? 

Tuncer, geçen yıl Türkiye’de grip salgını görülmemesinin nedenin toplumun yüzde 90’ının maske takmasından kaynaklandığını söyledi. Maske kullanmayan kişilerin grip aşısı olmasını öneren Tuncer, “Bu kışı da maske ile geçireceğiz. Grip aşısı çok zorunlu değil. Ancak 50 yaş üzeri kişilerin zatürre aşısı yaptırmasında çok fayda var. Bu aşıyı da olurken tam sağlıklı olmanız gerekir” diye söyledi.  

Prof. Dr. Murat Tuncer açıkladı! Aşılamaya rağmen neden tablo kötü?

NEDEN TÜM AİLE ÜYELERİNE VİRÜS BULAŞMIYOR? 

Bir ailede bir kişiye virüs bulaşırken diğer üyelere neden virüs bulaşmadığı sorusunu cevaplayan Tuncer, “Bu bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bir doğal bağışıklık var bir de kazanılmış bağışıklık. Doğal bağışıklığınız iyiyse korunursunuz. Çocukların hasta olmamasının nedeni budur. Yine alınan virüs oranıyla da ilgilidir. Bir de kazanılmış bağışıklık var, o da aşı veya hastalığı geçirerek oluyor” diye kaydetti. 

TOPLUMUN YÜZDE 80’I AŞILANMALI 

Tuncer, toplumun ancak yüzde 80’inin aşılanması durumunda sürü bağışıklığının kazanılacağını söyledi. Hastalığı ayaktan geçirenlerin sayısının dünyada da bizde bilinmediğine dikkat çeken Tuncer, “Bunun tespiti mümkün değil. Vakaların yüzde 85’i semptom göstermiyor, bu önemli bir oran. Yüzde 5 hastaneye yatıyor, yüzde 10’u evde geçiriyor” diye konuştu. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...