Tgrt Haber

Prof. Dr. Naci Görür'den deprem sonrası altyapı uyarısı! 'Kanalizasyon şebekesi çökebilir' 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Nisan 2023 17:55 - Güncelleme : 04 Nisan 2023 18:31
Prof. Dr. Naci Görür'den deprem sonrası altyapı uyarısı! 'Kanalizasyon şebekesi çökebilir' 

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu ve afet bakanlığının derhal kurulması gerektiğini söyledi. Olası İstanbul depremi ile ilgili uyarıda bulunan Görür, daha önce hiç konuşulmayan bir soruna dikkat çekti. Depremden sonra İstanbul'daki kanalizasyon şebekesinin çökeceğini söyleyen Görür, "Depremden önce önlem alalım" dedi. 

TBMM Deprem​ Araştırma Komisyonu'na çevrimiçi katılan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye​'nin deprem kuşağında yer aldığını ve en öncelikli sorunu olduğunu ifade etti. "Deprem nerede, nasıl, ne şiddette olacak?" tartışmalarını medya önünde yapmayı yararlı bulmadığını vurgulayan Görür, bu tartışmanın bilimin konusu olduğunu söyledi. Görür, "Ülkemiz bir deprem ülkesidir, ülkemizde herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda deprem olabilir, olduğu zaman da on binlerce insanımızı kaybedebiliriz" dedi.  

Görür, deprem felaketinden kurtulmanın tek yolu olarak, yerleşim yerlerini depreme karşı dayanıklı hale getirmenin önemini vurguladı. Komisyonun "Depreme dayanıklı şehirlerin nasıl oluşturulacağı" konusuna odaklanması gerektiğini belirtti.  

Prof. Dr. Görür, Türkiye'de kenti yöneten vali ve belediye başkanı gibi yöneticilerde, deprem bilincinin olmasının önemine işaret etti. Görür, "Yöneticiler atanmadan önce gerekli eğitimden geçirilmeli. Bir kente yönetici olacaksan, depremle ilgili temel bilgileri alman gerekir" dedi.   

"İSTANBUL DIŞINDA MİKRO BÖLGELEME ÇOK ZAYIF"  

Mikro bölgeleme çalışmasının, yöneticilerin elinin altında olması gerektiğini kaydeden Görür, İstanbul​ hariç hiçbir yerde doğru dürüst mikro bölgeleme çalışmasının olmadığını, 'var' denilen çalışmaların ise masa başı yapılan çalışmalar olduğunu vurguladı. Naci Görür, "Bir bölgeyi imara açacaksanız, mikro bölgeleme orada sıvılaşma varsa size bir yönetici olarak, 'burayı imara açarsanız, depremde başımıza büyük bir bela alırız' der. Belediye başkanının bunu bilmesi lazım" sözlerini sarf etti. Görür, kent yönetiminde asıl patronun, doğanın kendisinin olması gerektiğini vurguladı.  

"ANAOKULLARDAN İTİBAREN EĞİTİM VERİLMELİ" 

Bir kenti dirençli hale getirmek için halkı deprem konusunda bilinçli hale getirmenin önemini vurgulayan Görür, "Deprem kültürü olmayan halk, o kentin depreme dirençli olmasına müsaade etmez" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, deprem konusunda halkı eğitmek zorunda olduğunu belirten Görür, bunun medya aracılığıyla, kamu spotlarıyla, anaokullarından başlayarak verilecek eğitimlerle mümkün hale geleceğini kaydetti. 

Prof. Dr. Naci Görür'den deprem sonrası altyapı uyarısı! 'Kanalizasyon şebekesi çökebilir' 

"DEPREM İSTANBUL'DA KANALİZASYONU ÇÖKERTEBİLİR"

Depreme dirençli kentler oluşturmak için kentin altyapısını, deprem olmadan önce depreme hazır hale getirmek gerektiğini bildiren Görür, deprem gelmeden önce şebekelerde ne kadar zafiyet olduğunun bilinmesinin önemini dile getirdi. İstanbul'a yönelik bir çalışma yaptığının bilgisini veren Görür, "İstanbul'da ben kanalizasyon şebekesinin çökeceğini düşünüyorum. Kendim çalışıyorum. Nedeni ne? Yanlış malzeme. Betonarme boruları, deprem kentinde kullanırsanız, onlar size iyi bir performans göstermez" ifadelerini kullandı. 

"MARMARA'DA EKONOMİNİN ÇARKLARI DURUR"

Depremin ciddi bir ekonomi felaketi olduğunu belirten Görür, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ın depremden önce o bölgenin büyük üretim bölgesi olduğunu, bugün ise üretimde çarkların durduğunu öne sürdü. İstanbul örneğini veren Görür, "İstanbul'da deprem olursa iş dünyasının depreme olan bu hazırlıksızlığı nedeniyle, Marmara'daki ekonominin çarkları durur, Marmara'da ekonominin çarklarının durması demek, Türkiye'nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek" diye konuştu.

"AFET BAKANLIĞI KURULMALIDIR"

Türkiye'de bir afet bakanlığının kurulmasını öneren Görür, afet bakanlığının temelinde, depremin olması ve diğer afetlerle birlikte iklim değişikliği konusunun da bu bakanlık tarafından ele alınması gerektiğini vurguladı.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...