Tgrt Haber

Putin'in dört şartı nedir? Rusya Ukrayna krizinde Putin şartlarını açıkladı, koşullarını saydı!

23 Şubat 2022 12:32 - Güncelleme : 23 Şubat 2022 21:58

Rusya Ukrayna krizinde sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Putin'in ulusa sesleniş konuşmasında, barış görüşmelerini fiilen sona erdirdiklerini ve Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın "bağımsız ülkeler olarak tanınma" talebini kabul ettiklerini açıklaması üzerine tırmanan gerginlik, dünya gündeminde de zirveye yerleşti. Birçok devlet başkanı konuya dair açıklamalarda bulundu ve bu kararı reddettiklerinin altını çizdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, son olarak bu krizi bitirmek için dört şart sunduğu açıkladı ve vatandaşlar bu şartların neler olduğunu araştırmaya başladı. İşte, Putin'in dört şartı!

Putin, Ukrayna'ya dört şart sundu!

Rusya Ukrayna arasındaki gerginlik sürmeye devam ederken; Batılı ülkelerin devlet başkanlarından gelen açıklamalar ve ikili görüşmeler gündemin nabzını tutmayı sürdürüyor. Yaptığı son açıklama ile dikkatleri yeniden üzerine çeken Putin'in sunduğu şartlar ise gündemdeki yerini koruyor! Peki, Putin'in şartları nedir, Rusya Ukrayna krizinde öne sürdüğü koşullar neler? Putin, Ukrayna'dan ne istedi? Haberimizde...

Putin'in dört şartı nedir? Rusya Ukrayna krizinde Putin şartlarını açıkladı, koşullarını saydı!

PUTIN'DEN YENİ AÇIKLAMALAR

Putin, dün akşam basın toplantısı düzenledi ve yaptığı yeni açıklamaların ardından tekrar gündeme oturdu. Minsk Anlaşmaları’nın hayata geçirilmesi için 8 yıldır uğraştıklarını, bu belgelerle taraflar arasında uzlaşıyı sağladıklarını söyleyen Putin, bu sürecin çok da kolay olmadığına dikkat çekti. Putin, her şeye rağmen barışçıl yollarla çözüm odaklı davrandıklarını savundu. Kiev yönetiminin çabalarıyla her şeyin sıfıra indirildiğini belirten Putin, “Minsk Anlaşmaları Donbass’taki Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasından çok daha önce öldürüldü. Bizim tarafımızdan değil, bu cumhuriyetlerin temsilcileri tarafından değil, mevcut Kiev yönetimi tarafından” diyerek, bu konuda sorumluluğun Kiev yönetimine ait olduğunu vurguladı. 

Minsk Anlaşmaları’nı  Ukrayna yönetiminin açık bir şekilde uygulamayacağını ifade ettiğini belirten Putin, Rusya’nın Donbass’taki yönetimleri tanımasının sebebini, Kiev yönetiminin Minsk Anlaşmaları’nı yerine getirmeyeceğini ilan etmesine bağladı ve anlaşmaya dair endişelerini şu şekilde dile getirdi:

“Minsk Anlaşmalarını uygulamayacaklar, ne söyleyebilirsiniz? Ülkenin yöneticileri bunu kamuoyuna duyurdu. Bekleyecek ne var? Yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı yerlerde soykırım yapmalarını mı bekleyelim?” 

Putin, Batılı ortaklarıyla yapılan görüşmelerde Minsk Anlaşmaları’nın uygulanması gerektiğini belirttiklerini fakat onların bu konuda geri planda kaldıklarının altını çizdi. Donbass’taki Cumhuriyetleri hangi sınırlar içinde tanıyacaklarını da belirtenPutin, onların anayasa dahil tüm belgelerini de tanıdıklarını anımsattı. Ayrılıkçı yönetimleri, Rusya’nın tanıdığına ilişkin belgede askeri yükümlülükler de olduğunu vurgulayan Putin, bölgede çatışma olduğu için gerekli durumlarda yükümlülüklerini yerine getireceklerini ifade etti. 

Putin'in dört şartı nedir? Rusya Ukrayna krizinde Putin şartlarını açıkladı, koşullarını saydı!

PUTIN'İN UKRAYNA'YA SUNDUĞU DÖRT ŞART

Kiev yönetimiyle sorunların çözümü için şart sunan Putin, dört farklı konu başlığında çözüme dair şunları söyledi:

1- Kiev yönetimi tarafından Sivastopol ve Kırım’da yaşayan insanların iradesini tanınması,  yani Kırım’ın ilhakının kabulu. 

2- Ukrayna’nın NATO’ya alınmaması,yani Kiev yetkililerinin NATO’ya katılmayı reddetmeleri ve tarafsızlık fikrini hayata geçirmeleri.

3- Her ne kadar geçerliliğini kaybetse de, Donbass sorununun barışçıl müzakerelerle çözülmesi ve Minsk Anlaşmaları’nın uygulanmasıyla gerekliliği.

4- Kiev makamlarına modern silahlar sevk edilmesi halinde, reddi ve Ukrayna’nın askerden arındırılmasıyla birlikte silahsızlanma.

Putin'in dört şartı nedir? Rusya Ukrayna krizinde Putin şartlarını açıkladı, koşullarını saydı!

UKRAYNA'NIN NÜKLEER YETERLİLİĞİ'NE DAİR 

SSCB zamanlarından itibaren Ukrayna'nın oldukça geniş nükleer yeterliliklere sahip olduğunu belirten Putin, ülkede sadece uranyum zenginleştirme sistemlerinin eksik olduğunun altını çizdi. Putin, "Ancak bu bir teknoloji meselesi, Ukrayna için bu çözülemez bir problem değil, oldukça basit bir şekilde çözülür." diyerek, Ukrayna'da taktik nükleer silahların görünmesinin bile Rusya için stratejik bir tehdit anlamına geleceğini ifade etti.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...