Tgrt Haber

Rusya-Ukrayna ilk kez masaya oturdu: Antalya Zirvesi'nden barış çıkmadı

10 Mart 2022 11:30 - Güncelleme : 10 Mart 2022 13:45

Türkiye’nin girişimleri neticesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bugün bir araya geldi. Üçlü zirve devam ederken Rusya'dan yapılan açıklamada, "Kiev, Putin-Zelenski görüşmesi için talepte bulunuyor" denildi. Dünyanın yakından takip ettiği kritik zirve saat ise 11.25'te başladı, yaklaşık 12:50 sıralarında da sona erdi. Zirveden ateşkes ya da barış yönünde herhangi bir karar çıkmadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba Antalya’da bir araya geldi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan diplomasi süreci devam ediyor. Türkiye’nin girişimleri neticesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bugün bir araya geldi. Gözlerin çevrildiği Antalya Belek’teki üçlü format toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da katıldı. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Lavrov ile Kuleba, ateşkes ya da barış anlaşmasına dair herhangi bir sonuç çıkmadığını açıkladı.

KRİTİK ZİRVE SONA ERDİ

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.

Rusya-Ukrayna ilk kez masaya oturdu: Antalya Zirvesi'nden barış çıkmadı

İLK KEZ AYNI MASADALAR

İki ülke dışişleri bakanları Savaş başladığından bu yana ilk kez aynı masaya oturdu.

ÇAVUŞOĞLU LAVROV VE KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Türkiye -Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde görüştü.

Rusya-Ukrayna ilk kez masaya oturdu: Antalya Zirvesi'nden barış çıkmadı

Rusya-Ukrayna ilk kez masaya oturdu: Antalya Zirvesi'nden barış çıkmadı

34 ÜLKEDEN GAZETECİLER TÜRKİYE'DE

Zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Hollanda gibi ülkelerin yer aldığı 34 ülkeden ve Türkiye'den 330'un üzerinde gazeteci takip etti.

ANTALYA ZİRVESİNDEN BARIŞ ÇIKMADI

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi. Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, "İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık" derken, "Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Lavrov, "Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor" dedi.

ATEŞKES KONUSUNDA İLERLEME SAĞLANAMADI

Masadan barış çıkmadı, iki taraf da müzakerelere devam edilmesi noktasında ortak karar aldı. "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" diyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" açıklamasında bulundu.

Kuleba'nın açıklamarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bu toplantı hem kolaydı hem zordu. Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım. Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı. En trajik durum şu an Mariupol'de yaşanıyor. Kent havadan bombardıman altında. Ve ben de insani bir amaçla buraya geldim. Amacım insani bir koridorun oluşmasını sağlamak Mariupol'den sivillerin çıkışını sağlamak için.

Ne yazık ki Bakan Lavrov bu konuda kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışacağını belirtti. Biz aynı zamanda 24 saatlik ateşkes kısmını da ele aldık. Herhangi bir ilerleme kaydetmedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik.

Ben tekrar görüşmeye hazırım böyle bir formatta. Eğer çözüm çıkacaksa inanıyorum dışişleri bakanları görüşürse barışı görüşmeleri gerekiyor. Ben de bu uğurda görüşmeleri sürdürmeye hazırım Ukrayna'daki savaşı bitirmek için.

"Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik" ifadelerini kullandı.

SİLAH SOKANLAR İÇİN SONUÇLAR OLACAK

Lavrov'un açıklamalarından önemli bölümler şu şekilde:

Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Zirve kararı Erdoğan ve Putin görüşmesinde ele alındı. İnsani koridor açılmasını önerimizi tekrarladık.Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm istiyoruz. Tüm tarafların, AB'nin görüşlerinin de ele alınarak Ukrayna krizinin çözüme kavuşmasını istiyoruz.

Diğer ülkelere saldırmayacağız, Ukrayna'ya da saldırmadık. Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor. Siviller Ukrayna yönetimi tarafından rehin tutuluyor. Ukrayna'ya silah sokanlar için sonuçlar olacaktır.

ÜÇLÜ ZİRVE SONRASI TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Zirvesi'nin ardından açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Diplomatik Form marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla üçlü formatta görüştük.Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi.Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/mevlutcavusoglu/status/1501864009032683526?s=24

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...