Tgrt Haber

Rusya'nın boğazlardan geçiş talebine Türkiye 'hayır' dedi

02 Mart 2022 17:10 - Güncelleme : 02 Mart 2022 17:29
Rusya'nın boğazlardan geçiş talebine Türkiye 'hayır' dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 27-28 Şubat tarihlerinde Boğazlardan geçiş yapmak isteyen 4 Rus gemilerinin geçişine izin verilmediğini açıkladı. Çavuşoğlu, “Bu gemileri göndermeyin' dedik.” İfadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna’yı işgale kalkışmasının yedinci gününde patlamalar ve saldırıları devam ediyor. Bu süreçte gündeme gelen 'Montrö Boğazlar Sözleşmesi' ile ilgili değerlendirmede bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin sözleşmenin gereklerini 'çifte standarda düşmeden, şeffaf biçimde uyguladığını' söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, katıldığı bie televizyon programında Rusya'ya ait dört savaş gemisinin 27-28 Şubat'ta Boğazlardan geçiş bildirimi yaptığını ancak bunu geri çevirdiklerini belirtti.

"ÜSSÜNE DÖNECEK GEMİYİ ENGELLEYEMİYORUZ"

Sözleşme konusuna değinen Çavuşoğlu, "Genel hükme istisna getiren paragraf da var, ona da uymak durumundayız. Bunu Ruslara da söyledik, diğer ülkelere de söyledik. 19. madde nedir? Şu anda savaş var, iki tarafı var. Rusya'nın savaş gemisinin fazla olması var. 19. madde savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin savaş gemilerinin boğazdan geçişinin engellenmesi... Şöyle bir istisna var. Eğer o savaş gemisi Karadeniz'de kendi üssüne, savaş öncesinde kayıtlı olan üssüne ya da bağlama limanına, daha çok sivil gemiler için kullanılıyor, döneceğini söylerse o zaman o savaş gemisinin geçişini engelleyemiyoruz. Çünkü üssüne dönecek" dedi.

"RUSYA'YA 'GEMİLERİ GÖNDERMEYİN' DEDİK"

Rusya'nun savaş durumundan önce Boğazlardan savaş gemisi geçirmek için bildirimde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "En son Rusların 27-28 Şubat'ta 4 gemisinin geleceği söylenmişti. Bunlardan 3 tanesi Karadeniz'de üslere kayıtlı değildir. Biz 'Bu gemileri göndermeyin' dedik. Montrö'ye taraf olan ülkelere de bildirdik. Resmi şekilde bildirdik. Burada Rusya veya diğerleri alınganlık göstermesin. Bu dört gemiden üç tanesinin savaş durumunda geçiş hakkı yoktu. Bizdeki bilgiye göre Karadeniz'deki üslere kayıtlı gemiler değildi. Böyle bir durumda gelseydi 1 tanesi geçebilirdi, 3 tanesi geçemezdi." değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE İLKESEL TUTUM SERGİLİYOR ”

Türkiye’nin taraf tutmak zorunda olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye ilkesel tutum sergiliyor. Görüş ayrılıklarına rağmen her iki ülkeyle işbirliğini geliştiren ülkeyiz. Savaş olduğu zaman taraf tutmak zorunda değiliz; tam tersi savaşın sona erdirilmesinde her iki tarafta eşit bir şekilde diyalog kurabilen ülkeyiz. Taraf tutma lüksümüz yok. Bir şey yanlışsa onu söylemek durumundayız. Rusya'nın saldırısı uluslararası hukukun ihlalidir. Şu anda insani dramlar var. Bu yanlışları kim yaparsa yapsın biz bunu açıkça söyleriz” ifadelerini kullandı.

“TOPLAMDA 5 BİN 850 VATANDAŞI TAHLİYE ETTİK”

Çavuşoğlu, “12 Şubat'ta biz 16 bin kişiye telefon ve SMS ile ulaşmışız. Daha tanıma kararından 10 gün önce. Birçok öğrenci kardeşimiz, vatandaşımız katıldığı programlarda bunu söyledi. Özellikle doğu bölgelerinden ayrılmasını istedik vatandaşlarımızdan. Telefonla tek tek izah ettim. Savaşın başlamasına kadar uyarılarımızla 5 bin kadar vatandaşımız Ukrayna'yı terk etti. Hava savası kapandı, karadan tahliyeleri başlatalım dedik. İlk gün ciddi kaos vardı, otobüslerle 25 Şubat'ta tahliyeleri başlattık. Bugün 3 noktadan kalkan trenlerimizle birlikte güzergah üzerinde farklı şehirlerde durarak vatandaşlarımızı aldılar. Yola çıktı şimdi trenlerimiz. Toplamda bugün itibariyle yola çıkan vatandaşlarımızla 5 bin 850 vatandaşımızı tahliye ettik ve ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“TAHMİNİMİZE GÖRE 7 BİN VATANDAŞIMIZ UKRAYNA'DA”

Çavuşoğlu, “Bugün 8 bin 50 vatandaşımızı tahliye ettik. Yaklaşık 20 bin vatandaşımız vardı. Her gün tahliye ilgili rakamlar değişiyor. Bizim tahminimizce 7 bin vatandaşımız halen orada. Yarından itibaren aynı gayretleri göstereceğiz. Ukrayna'daki vatandaşlarımızdan rica ediyoruz, duyurularımızı, misyonlarımızın duyuranlarını takip edin” dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...