Tgrt Haber

Rusya'nın 'tahıl koridoru' planının merkezinde Türkiye var! Dünyanın gözü Erdoğan ve Putin'de...

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
31 Ağustos 2023 12:30 - Güncelleme : 31 Ağustos 2023 12:46
Rusya'nın 'tahıl koridoru' planının merkezinde Türkiye var! Dünyanın gözü Erdoğan ve Putin'de...

Tahıl krizinin bir an önce çözülmesi için dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmesinde... Moskova'nın duyurduğu tahıl koridoru planının merkezinde ise Türkiye var. Peki Erdoğan-Putin zirvesinden sonra bu plan resmiyet kazanacak mı? İşte detaylar...

Vladimir Putin​'in geçtiğimiz yıl verdiği emir ile başlayan Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ediyor. Ukrayna​'nın taaruza geçmesiyle bölgedeki gerginlik tavan yaptı Rusya​ da Ukrayna'nın bu hareketine tahıl anlaşmasının uzatılmayacağına dair aldığı kararlar karşılık verdi. Rusya bir yandan Ukrayna'yı tahıl koridorunda saf dışı bırakmak istiyor diğer yandan ise Türkiye​'yi bu koridoru merkezi haline getirmeye çalışıyor. ABD merkezli Wall Street Journal'ın Washington'ın alternatif bir rota belirlemek için Türkiye ile görüştüğünü yazmasının ardından Rusya'nın planı da sızmıştı.

RUSYA BÜTÜN PLANI DÜNYAYA DUYURDU

Tüm dünyada, Rusya'nın tahıl koridoru için kendi alternatif planını oluşturduğu ve bu kapsamda Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirdiği de sıkça konuşuluyordu. Konuya ilişkin soru işaretleri ve iddialar gündemde dolanırken Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile plan resmen dünyaya duyuruldu.

MERKEZDE TÜRKİYE VAR

Moskova, plan kapsamında Rusya'nın Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndereceğini, bu tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderileceğini açıkladı. Rusya'nın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Moskova ziyaretinin hemen öncesinde bu planı duyurması da dikkatlerden kaçmadı.

DÜNYANIN GÖZÜ ZİRVEDE

Dünyanın gözü Önümüzdeki günlerde yapılması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan​ - Putin zirvesinde ise bu planın resmiyet kazanabileceği konuşuluyor.  Ankara ve Moskova görüşmenin yapılacağını teyit etmiş durumda, ancak henüz resmi bir tarih verilemdi.

ABD merkezli Bloomberg de kritik görüşmenin 8 Eylül'de Rusya'da yapılabileceğini bildirmiş, Londra merkezli Middle East Eye ise görüşmenin 4 Eylül'de yapılacağını yazmıştı.

 

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...