Tgrt Haber

Rusya ile anlaşma çok yakın: S-400’ler Türkiye’de üretilecek

23 Temmuz 2021 11:41
Rusya ile anlaşma çok yakın: S-400’ler Türkiye’de üretilecek

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin ikinci paketi, ilk partiden farklı olacak. Teknoloji transferi ve füzelerin Türkiye’de Rusya ile ortak üretilmesi planlanıyor.

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin ikinci paketi, ilk partiden farklı olacak. Teknoloji transferi ve füzelerin Türkiye’de Rusya ile ortak üretilmesi planlanıyor. Güvenlik kaynakları geçtiğimiz yıl Rusya’dan Türkiye’ye getirilen S-400’ün ilk partisinin doğrudan alım şeklinde olduğunu ifade etti. İkinci S-400 paketiyle ilgili ise kaynaklar, ortak üretim süreçleriyle birlikte teknoloji transferinin de başlayacağını vurguluyor. 

YAZILIM DA PAKETTE

Rusya’nın askerî ihracat şirketi Rosoboronexport'un Ceo'su Alexander Mikheyev, Türkiye ile yeni anlaşmada sona yaklaşıldığını söyledi. İlk partiyi doğrudan alım şeklinde yapan Ankara, ikinci partide füzelerin ortak üretimi, teknoloji paylaşımı ve yazılım entegrasyonu gibi bir dizi yerlileştirme adımları için ısrarcı...

FÜZELER YERLİ OLACAK

İki ülkenin ortaklığı ile ilgili ilk net mesajı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir verdi. Demir "Projede teknoloji transferi ve belirli konuların yerlileştirilmesiyle ilgili kavramlar yer alıyor. Ortak üretim konusunda hassasiyetimiz var. Füzelerin bir kısmının Türkiye’de yapılması için çalışmalar sürüyor" dedi.

Rusya’nın askerî ihracat şirketi Rosoboronexport’un CEO’su Alexander Mikheyev, Rusya ile Türkiye arasında yeni anlaşmanın sona yaklaştığını söyledi. Mikheyev’in bu açıklamasının ardından gözler ikinci S-400 anlaşması için Moskova-Ankara hattına çevrildi. İkinci anlaşmanın henüz netlik kazanmadığı ancak görüşmelerin devam ettiği öğrenilirken S-400’ün ikinci paketinin Türkiye’ye teslim edilen ilk partiden farklı olacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye getirilen ilk parti S-400’lerin doğrudan alım şeklinde olduğunu belirten güvenlik kaynakları, S-400’lerin yeni paketinin ortak üretim süreçleri ile birlikte teknoloji transferinin de başlayacağına işaret ediyor. Bu süreçte S-400’ün teknoloji paylaşımı, yazılım entegrasyonu, ortak üretimi gibi bir dizi yerlileştirme hamleleri yapılacağı belirtiliyor. 

İKİNCİ PARTİ FARKLI OLACAK

Güvenlik kaynakları S-400’lerin ikinci partisinin birinci sistemdeki gibi olmayacağını belirtti. İkinci sistemin tedarikinde ödemeden teslimat takvimine ve teknik iş birliğine varana kadar çok sayıda detay olduğunu ve bu detayların görüşüldüğü bir sürecin olduğunu ifade etti. S-400 füzelerin bir kısmının ortak üretim kapsamında Türkiye’de üretilmesinin de gündemde olduğu belirtiliyor. 

ORTAK ÜRETİM İÇİN ADIM

Geçtiğimiz aylarda Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir de yaptığı açıklamada projede; teknoloji transferi, ortak üretim ve belirli konuların yerlileştirilmesiyle ilgili kavramların var olduğunu söylemişti. Bu konuların detaylarını Rus tarafıyla bir müddettir çalıştıklarını söyleyen İsmail Demir, “Ortak üretim konusundaki hassasiyetimizden dolayı, teslim alacağımız füzelerin bir kısmının Türkiye’de yapılması, imal edilmesi ve teknoloji transferi ile ilgili çalışmalar devam ettiği için bu takvim biraz oynayabilir” diye konuşmuştu.

TOPLAM 192 FÜZE YER ALIYOR

Türkiye, Rusya’dan bugüne kadar dört bölükten oluşmak üzere 2 adet S-400 hava savunma sistemi tedarik etti. Rus askerî yapılanmasına göre bir hava savunma bölüğü dokuz bataryadan oluşuyor. Dört bölükteki batarya sayısı 36 olacak. S-400’lerin bir bataryası rampa, radar ve komuta merkezi olmak üzere üç mobil araçtan oluşuyor. Her bir sistemde 72 olmak üzere iki sistemde toplam 144 füze olacak. Ayrıca 48 yedek füze bulunacak. Böylece toplamda 192 füze teslim edilecek. Füze menzili yaklaşık 400 kilometre olan S-400’ler, 185 kilometre yükseklikteki hedefleri vurabiliyor. Sistem, 600 kilometre uzaklıktaki hedefleri algılıyor ve 10 saniyeden az sürede hedefe tepki verebiliyor.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...