Tgrt Haber

Sahte aşı kartının cezası 3 ila 8 yıl hapis

09 Eylül 2021 06:52
Sahte aşı kartının cezası 3 ila 8 yıl hapis

Hukukçular, Covid-19 aşısını olmayan kişilerin sahte aşı kartlarına ya da sahte PCR testlerinin teminine yönelerek ciddi yaptırımları olan suçlar işlediğine dikkat çekti. Sahte aşı kartı veya PCR testi kullananları ağır cezalar bekliyor.

Aşı olmamış kişilere aşı kartı çıkaran ve para karşılığı sahte negatif belgesi hazırlayan bazı sağlıkçılar tutuklandı. Hukukçulara göre hem bu kişiler hem de aşıdan kaçan 'müşterileri' ağır suç işliyor. Prof. Dr. Adem Sözüer "Bu kişi virüslüyse ve bulaştırdığı ölürse bilinçli taksirle öldürme suçu oluşur" dedi.

8 YIL HAPİS VERİLEBİLİR

Avukat Merve Uçanok "Bir resmî belgeyi, kasten gerçeğe aykırı şekilde düzenleyen yetkili 3 ila 8 yıl hapis cezasına çarptırılır. Sahte içerikli bir resmî belgeyi bilerek kullanmak da resmî belgede sahtecilik suçunu oluşturur. Bunun da cezası 2 ila 5 yıl hapistir" diyerek ikaz ediyor.

Türkiye Gazetesi’nin 26-27 Ağustos tarihlerindeki nüshasında gündeme getirdiği ‘sağlıkçılar sahte aşı kartı’ hazırlıyor haberinin ardından gündem olan hadise sonrasında hukukçular da konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de aşı olmayanlara, vatandaşların toplu olarak bulunduğu etkinliklere katılımda ve şehirler arası seyahatlerde negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu uygulanıyor. Sağlık Bakanlığınca kendilerine tanımlanan aşılarını olmayan bazı kişiler, sahte aşı kartlarına ya da sahte negatif sonuçlu PCR testlerinin teminine yöneliyor.

Sahte aşı kartının cezası 3 ila 8 yıl hapis

BELGEYİ İSTEYEN DE SUÇLU

İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer “‘Sahte aşı kartı düzenlemek resmî belgede sahtecilik suçudur. Negatif PCR test sonucunu gösterir belgeyi sahte olarak üretmek de yine belgede sahteciliktir. Bu belgeleri düzenleyenler kadar belgeyi isteyen ve kullananlar da sorumludur” diye konuştu. Sözüer “Öte yandan sahte aşı kartı veya PCR test sonucunu kullanmak bazı durumlarda ‘öldürme’ veya ‘yaralama’ suçlarını da oluşturabilir. Kişi bilerek hastalığı yaydığında bu yaralama suçudur, hastalığı bulaştırdığı kişi ölürse bu durumda da öldürme suçu oluşur. Bu hâllerde taksirle veya bilinçli taksirle ya da olası kastla yaralama ve öldürme suçları gündeme gelecektir” dedi.

Avukat Merve Uçanok ise “Resmî belgeyi, kasten gerçeğe aykırı şekilde düzenleyen kişi hakkında 2 ila 5 yıl hapis cezası hükmolunur. Şayet kişi, görevi gereği bu resmî belgeyi düzenlemeye yetkili ise 3 ila 8 yıl arasında hapis cezasına çarptırılır” ifadesinde bulundu

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...