Tgrt Haber

Şap hastalığına karşı 12 milyon doz aşı üretildi

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
07 Nisan 2023 12:31 - Güncelleme : 07 Nisan 2023 13:45

Son dakika haberi: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye'de görülmeye başlanan SAT-2 tipi şap virüsüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi, "Şap hastalığına karşı yaklaşık 12 milyon doz aşı üretildi. 4,5 milyon hayvan aşılandı" dedi.

Türkiye​'de farklı illerde yaklaşık iki aydır SAT-2 tipi şap virüsü görülmeye başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı​ harekete geçerek virüs nedeniyle tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinlerini de iptal etmişti. İthalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci​, "Şap hastalığına karşı yaklaşık 12 milyon doz aşı üretildi. 4,5 milyon hayvan aşılandı" dedi.

Bakan Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

"Bu aşıları elde ettikten sonra dağıtımı, sevki, mücadele faaliyetlerimiz var. Strateji geliştirme çalışmaları genel müdürlüğümüzden başlayarak yürütülüyor.

"4 BUÇUK MİLYON HAYVAN AŞILANDI"

Her bir serotipe karşı aşı geliştirmek durumunda kalıyorsunuz. Hayvanlarımız sonbahar ve ilk bahar olmak üzere yılda iki kez aşılanmaktadır. SAT-2 serotipi 3 Şubat 2023 tarihinde enstitümüz tarafından teşhis edilmiştir. SAT-2 aşısı 37 gün gibi kısa bir sürede bu enstitümüzdeki 44'ü veteriner hekim olan değerli kardeşlerimiz ve 200'ün üzerinde çalışanımızla birlikte 37 gün gibi kısa bir sürede üretilebilir hale gelmiştir. Şap hastalığına karşı yaklaşık 12 milyon doz aşı üretildi. 4 buçuk milyon hayvan aşılandı. Nisan sonu itibarıyla hastalık sönümlenmiş olur. Çalışmalarımız hedeflediğimiz şekilde hızla ilerliyor.

Nisan sonu itibarıyla inşallah hastalık tamamıyla sönümlenmiş olur ve Türkiye’de artık SAT-2 konusu gündemimizden düşmüş olur diye ümit ediyorum. Çalışmalarımız hedeflediğimiz şekilde hızla ilerliyor. Biz ekonomik olarak kayba uğruyoruz. Özellikle küçükbaş ve büyükbaşta, ette mesela yüzde 30-35 oranında, sütte de yüzde 20 oranında kayıp yaşıyoruz. Türkiye öyle 1 milyon ton et ve süt üreten bir ülke değil. Yüzde 30-35 dediğimizde bu tedbirleri almazsanız ciddi bir kayıp var.

Şap hastalığıyla mücadelede etkin bir rol oynadığı için Şap Enstitüsü Müdürlüğü'ne ve emeği geçen çalışanlara teşekkür eden Kirişci, burada ayrıca aşı çalışmalarını inceledi, görevli personelle sohbet etti.''

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...