Tgrt Haber

Ukraynalı güvenlik uzmanından çarpıcı savaş yorumu: Bölge haritası yeniden çizilir

02 Mart 2022 06:56 - Güncelleme : 02 Mart 2022 07:43
Putin’in tamamen yenilerek çekilmesi çok daha başka senaryoların devreye girmesini sağlar.

Ukraynalı Güvenlik ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yevgeniya Gaber, Putin’in kısmi ya da topyekûn mağlubiyeti ile Osetya, Transdinyeper, Çeçenistan, Dağıstan ve Ahbazya’da tüm dengelerin değişeceğini, bölge haritasının yeni baştan çizilebileceğini söyledi.

Putin’in tamamen yenilerek çekilmesi çok daha başka senaryoların devreye girmesini sağlar.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde 7. Güne girilirken Ukrayna-Rusya savaşını bütün dünya dikkatle izliyor. Savaşın ABD-Avrupa boyutu kadar bölge denklemine yapacağı etki de tartışılan konular arasında yer alıyor. Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen, savaşın bölgedeki etkilerini Ukraynalı Güvenlik ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yevgeniya Gaber ile konuştu.

“BÖLGE HARİTASI YENİDEN ÇİZİLİR”

Başta Kafkasya olmak üzere birçok Asya ülkesinin Ukrayna savaşının sonuçlarından güçlü bir biçimde etkileneceğini belirten Gaber, “Putin’in kısmi ya da topyekûn mağlubiyeti ile bölge haritası yeniden çizilir” dedi. Ukrayna’yı kuşatmaya gelen Putin’in tarihi bir hata yaptığı görüşünü savunan Yevgeniya Gaber, “Rusya’nın en önemli oligark, bürokrat ve siyasetçilerinin aileleri ABD ve Avrupa’da yaşıyor. Ukrayna’ya 3 gün içerisinde diz çöktürürüz stratejisinin işlememesi, ölen asker görüntüleri ve vurulan Rus tankları, uçaklarına ait videolar fotoğraflar Rus kamuoyunu da etkiledi” diye konuştu.

 “YÖNETİM HATASI”

Yevgeniya Gaber, Rusya genelinde rüzgarın Putin’in aleyhine döndüğünü belirtti. Savaş sürecine dair düşüncelerini açıklayan Gaber, Rusya’da kurulan ‘savaşa hayır’ platformunun şu ana kadar 1 milyon imza topladığını, birçok sivil toplum örgütünün ve aralarında Duma üyelerinin de yer aldığı siyasetçinin, Rusya’nın dünya çapında yatırımları ile bilinen iş adamının bu inisiyatifi desteklediğini söyledi. Bazı politikacıların ise Ukrayna savaşını Putin yönetiminin yönetim hatası olarak nitelendirdiğini belirten Gaber, “Rusya büyük bir belirsizliğe sürükleniyor açıklaması yapan Putin destekçisi vekiller de var” diye konuştu.

MOSKOVA’DA BELİRLENEN İŞGAL SENARYOSU TUTMADI

Rusya’nın işgal senaryosunun Moskova’da belirlendiği gibi olmadığını vurgulayan Gaber, “Ekonomik, siyasi, diplomatik sıkışmışlık yanında Ukrayna’nın siyasi, askeri, toplumsal direnci Putin’i daha fazla zora sokuyor. İçeriden yükselen tepkilerle de daha fazla yalnızlaşan Putin kaybettikçe hırçınlaşıyor. Halkı topyekûn suçlu olarak gördüğü için cezalandırmak istiyor. Suriye ve Çeçenistan’da olduğu gibi evleri, hastaneleri, meydanları vuruyor” dedi.

“RUS HEYET DÜŞÜK PROFİLLİ”

Yevgeniya Gaber, Belarus’ta başlayan görüşmelere ilişkin de konuştu. Ukrayna tarafı için önceliğin aktif çatışmayı durdurmak olduğunu söyleyen Gaber, Ukrayna’nın dış politikada bağımsız hareket etme iradesinden de vazgeçmeyeceğine dikkat çekti. Belarus görüşmelerinde Putin’in Danışmanı Vladimir Medinskiy’nin başkanlık ettiği Rus heyeti ise Gaber’e göre Ukrayna’ya oranla oldukça düşük profile sahip.

YENİ KONSEPT DEVREDE

Kremlin’in stratejisinin Ukrayna yönetiminin devrilmemesi ve Ukrayna ordusunun silah bırakmaması ile değiştiğini savunan Gaber şunları söyledi: Artık Putin’in yeni konsepti devrede. Özellikle tüm telekomünikasyon ağlarını çökertmek istiyor. Hedef ayırmaksızın tüm sivil yerleşim birimlerini daha güçlü vuracak. Daha fazla asker gönderip, uzun konvoy görüntüleri ve benzeri psikolojik harp teknikleri ile de caydırıcı olmayı amaçlıyor. Şu ana kadar çizilen Rus ordusunun karizmasını yeniden tamir etmek istiyor. Ancak Putin tüm kentleri harabeye çevirip ülkeyi ele geçirse de Ukrayna’yı elde tutması ve nihai zafer kazanması imkânsız. Putin’in tamamen yenilerek çekilmesi çok daha başka senaryoların devreye girmesini sağlar. En az 5-6 ülkede rejim değişikliği olur. Özellikle de Osetya, Transdinyeper, Çeçenistan, Dağıstan ve Ahbazya’da tüm dengeler değişecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...