Savcılık Soma faciasında 2 müfettişe soruşturma istedi
Soma'da facianın meydana geldiği madende son olarak teftişte bulunan 2 müfettiş hakkında başlatılan idari soruşturamanın ardından cumhuriyet savcılığının da adli soruşturma açılması için izin talep edildi.
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da facianın meydana geldiği madende son olarak teftişte bulunan 2 müfettiş hakkında başlatılan idari soruşturmanın ardından cumhuriyet savcılığının da adli soruşturma açılması için izin talep ettiğini bildirdi. Balkız, Soma Adliyesi'ne gelerek maden faciasıyla yürütülen soruşturma hakkında bilgi aldı. Adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Balkız, soruşturmanın, tanık ve müştekilerin ifadelerinin alınması ile ileride müdahil olabileceklerin başvurularının alınması işlemleriyle devam ettiğini belirterek, kendilerinin de bu noktada "soruşturmanın detaylarıyla devam etmesi ve çıplak gerçeğin ortaya çıkması" için ellerine geçirdikleri her türlü bilgi ve belgeyi savcılarla paylaştıklarını söyledi. Balkız, olayla ilgili yürütülen soruşturmada dün itibariyle, söz konusu madende en son mart ayında teftiş yapan ve "olumlu" rapor veren 2 müfettiş hakkında idari soruşturma açıldığının açıklandığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Sadece idari soruşturma yetmez. Bu anlamda ceza soruşturmasının da devam etmesi için devlet memuru sıfatındaki bu kişilerin hakkında soruşturma izni talep edildiğini de biliyoruz. Bu bakımdan ilgili bakanlıktan beklediğimiz, derhal bu taleplere olumlu cevap verilmesini ve bir an evvel bu meselenin gerçek sorumlularının ortaya çıkması ve aydınlatılmasını diliyoruz."
-"TKİ ve ELİ üst i veren konumundadır"
Soruşturmaya katkı sunmak amacıyla daha önce verdikleri suç duyurusuna ilave olarak savcılık makamına, burada söz konusu işletici firma ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve ona bağlı Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) arasında "rödövans (alım garantili sözleşme)" bulunduğu iddiasının hukuki olmadığına ilişkin bilgiler sunduklarını dile getiren Balkız, şunları kaydetti:
"Bunu rödövans sözleşmesi olarak kabul etmemiz mümkün değil. Bu (sözleşme) 2010 yılından önce, yani Maden Kanunu'ndaki değişiklikten önce buradaki mevcut sözleşmenin devri niteliğindedir ve bu bakımdan iş-hizmet satın alma sözleşmesi niteliğindedir. Mesele hukuki boyuta böyle olunca, elbette TKİ ve ELİ yetkilileri burada her türlü denetimden aynen işveren gibi sorumlu olacak. Netice itibariyle bizim görüşümüz, TKİ ve ELİ'nin üst iş veren konumunun kabulü gerekir ve bu kabul, soruşturmanın Enerji Bakanlığına uzanmasını ve TKİ, ELİ yöneticilerin de otomatikman soruşturmaya dahil edilmesini gerektirir."
-Mal varlıklarına tedbir istemi yinelendi
Balkız, ceza soruşturması kapsamında şirketin, tutuklanan zanlıların ve soruşturmada bugüne kadar yer almasa da şirketin bağlı bulunduğu Soma Holding'in yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan'ın mal varlıklarına tedbiren el konulması taleplerini yinelediklerini bildirdi.
İlk başvurularının geçen hafta sonu savcılık makamınca, söz konusu suçun el koymayı gerektiren "TCK'daki katalog suçlar içinde yer almadığı" gerekçesiyle reddedildiğini hatırlatan Balkız, şunları söyledi:
"Görülüyor ki, görevini ihmal edenler ve onlarla değişik akrabalık içinde, işbirliği içinde olanların varlığı kamuoyunda tartışılırken elbette burada bir örgütlenmenin olup olmadığı da incelenmelidir. Bu örgütlenmenin varlığı halinde soruşturmanın nerelere varacağını kamuoyu bilmektedir. Bu açıdan biz mal varlıklarının dondurulması talebini yinelemiş bulunuyoruz."
- HSYK'ya iş mahkemesi kurulması talebi
Balkız, Soma'da halen iş davalarına bakan özel bir mahkemenin bulunmadığını ve ilgili davaların bu konuda yetkilendirilmiş 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldüğünü belirtti.
Soma'da son yıllarda artan bir iş davası yükünün mevcut olduğunu, mevcut kazayla birlikte yıl içinde 2 bine yaklaşan dava sayısına ulaşılmasının beklendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla burada bağımsız bir iş mahkemesinin kurulması elzemdir. Biz Akhisar'daki Adalet Bölge Komisyon Başkanlığının bu konudaki taleplerini, gayretlerini biliyoruz ama Manisa Barosu olarak, savunmanın temsilcisi olarak pazartesi günü HSYK'dan burada bir iş mahkemesi kurulmasını ve bu davaları kısa sürede bitirmeye yönelik bir hakim takviyesi yapılmasını talep ettik. Olumlu izlenimlerle döndük."