Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: "F-35 programından çıkarılmamızın hukuki zemini yok"
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir TGRT Haber'de gündeme ilişkin soruları cevapladı. Demir, ABD'nin Türkiye'yi F-35 Programı'nda askıya alması hakkında "F-35 programından çıkarılmamızın hukuki zemini yok" dedi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TGRT Haber'de gündeme ilişkin soruları cevapladı.
"F-35 Programı'nda çıkarılmamızın hukuki zemini yoktur"
ABD'nin Türkiye'yi F-35 Programı'ndan çıkarma kararıyla ilgili "F-35 Programından çıkarıldığımıza dair resmi bir yazı yok" diyen İsmail Demir, "Türkiye'nin F-35 Programı'nda çıkarılmasının hukuki zemini yoktur" dedi. ABD'nin F-35 kararının rasyonellikten uzak olduğunu söyleyen Demir "F-35 programının askıya alınmasının geri dönüşü var, F-35 kararı diğer ülkelere sunulmadı" dedi. "ABD'ye F-35 projesinde kalma arzumuzu ilettik" diyen Demir, Türk personellerinin içeriye alınmamasıyla ilgili "Personelimiz içeri alınmazsa ödemeleri yapamayız.
"S-400'lerin kumandası bizde olacak"
Rusya'dan alınan hava savunma sistemi S-400'lerle ilgili konuşan İsmail Demir, "S-400'lerin sevikyatının 2. bölümü gelecek yıl başlayabilir" dedi. Demir açıklamalarının devamında S-400'lerin balistik füze önleme kabiliyeti olduğunu belirten Demir, "S-400'de Türkiye'nin istemediği hiçbir şey olmaz, S-400'lerin kumandası bizde olacak" dedi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in açıklamalarından satırbaşları:
"ABD'nin F-35 konusunda yaklaşımı "ben yaptım oldu" şeklindedir. Proje ortaklarından bağımsız alınan bir karardır. Türkiye'nin programdan çıkarılması sonucunda programa 600 milyon dolar yük getirecek. Uçak başına da 8 milyon dolar maliyet getirecek. Türkiye'nin F-35 program ortaklığı hali hazırda devam ediyor.
Milli Muharip Uçağın görev tanımlarında değişiklikler olabilir. MMU'nun A, B, C modelleri gelebilir. F-35 konusunda olumsuz bir sonuç olursa alternatiflerimiz var. Olanda hayır vardır deriz yolumuza devam ederiz. MMU projesinde hayalperest değiliz ayaklarımız yere basıyor. BAE systems firmasından danışmanlık alınıyor. Alt sistem geliştirme çalışmalarımız devam ediyor.
MMU'nun ilk uçuşunu 2026'dan 2025'e çekmeye çalışıyoruz. Dost ve kardeş ülkelerle irtibattayız. Proje çok uluslu bir yapıya dönebilir. Motor yolculuğumuz başladı. Seyir füzeleri için jet motorumuz envantere alınacak. İngiliz TEMPEST projesinde alt sistemler alanında ortaklık olabilir.
Amerikalılar S-400 ve F-35 bir arada çalışamaz argümanını destekleyecek hiçbir teknik açıklama yapmadı.S-400'ün komutası tamamiyle Türkiye'nin elinde olacak. Bu sistemle Türkiye'nin istemediği hiçbir şey yapılamaz. S-400'ün balistik füze önleme kabiliyeti yok şeklinde bir argüman yanlıştır. S-400 muadili ve daha iyi özelliklere sahip hava füze savunma sistemi için çalışıyoruz.
Envanterdeki İHA sayımız 100'ü geçti. 5. MİLGEM'in inşaası devam ediyor. Envantere yeni gemiler ve denizaltılar kademeli olarak katılacak. Hisar-A, Hisar-O ve Siper'in teslimatları kademeli olarak 2021 yılından itibaren teslim edilmeye başlanacak. 50. T129 ATAK helikopteri TSK'ya teslim edildi. Lazer Silahları, Elektromanyetik Top ve Elektromanyetik dalga silahları alanında çalışmalarımız devam ediyor. Türk Savunma Sanayii olarak iyi yürüyoruz ama koşmamız gerekiyor."