Tgrt Haber

Sazan Sarmalı dolandırıcılık nedir? Bu yöntem nasıl işliyor?

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Ekşi Şeyler
15 Kasım 2023 12:41 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 12:44
Sazan Sarmalı dolandırıcılık nedir? Bu yöntem nasıl işliyor?

Son dönemde adı sıkça duyulan Sazan Sarmalı dolandırıcılık yöntemi, gündemin ana konulardan biri haline geldi. Özellikle kara para aklama olayları sonrası dillerden düşmeyen bu dolandırıcılık yöntemi, epey yaygın. Peki Sazan Sarmalı dolandırıcılık yöntemi nedir, süreç nasıl işliyor?

Türkiye’de son birkaç ayda yaşanan olayları biliyorsunuzdur. Özellikle kara para aklama​, sosyal medya fenomenlerine yönelik yapılan operasyonlar ve daha birçok dolandırıcı gündemin ana başlıklarını oluşturuyor.

Ancak bunlardan en dikkat çekeni Sazan Sarmalı dolandırıcılık​ yöntemi olabilir. Zira son günlerde bu dolandırıcılıkla işlenen suçlar herkesi hayrete düşürüyor. Peki Sazan Sarmalı dolandırıcılık nedir, süreç nasıl işliyor?

AKILLARA DURGUNLUK VEREN DOLANDIRICILIK TÜRÜ: SAZAN SARMALI

Eksiseyler.com’un aktardığına göre Sazan Sarmalı dolandırıcılık yönteminin epey uzun ve karmaşık bir süreci var. İşte o sürecin nasıl işlendiği aşağıda yer alıyor:

Sazan Sarmalı dolandırıcılık nedir? Bu yöntem nasıl işliyor?

1- Belli bir malın tüccarın  telefonla arayan çete üyeleri, "elimizde ihale fazlası mal var. Çok düşük fiyatla satıyoruz" diyerek teklifte bulunuyor. Eğer tüccar buna karşılık olur cevabını verirse "yükleme için haber bekleyin" diyorlar.

2- Daha sonra malın satışını yapan ikinci bir tüccar bulunuyor ve sipariş veriliyor. İlk tüccar aranarak, "malınız hazır, şu depodan gelin ve alın" deniliyor. Aynı anda ikinci tüccarı arayan çete, malı alacak şoförün ismini ve plakayı veriyor. Yükleme sürerken çete, ilk tüccarı "daha önce çok mağdur olduk, malınız şu anda yükleniyor ve  irsaliye faturası da hazır. Biz aynı zamanda kuyumculuk yapıyoruz hesabımız şudur, lütfen malın parasını bu hesaba yollayın" diyerek kandırıyor. Her şeyin gözünün önünde olup bittiğini gören tüccar, havale yapmakta sakınca görmüyor.

3- İlk  iki aşamada yer almayan ekip üyeleri bu esnada kuyumcu buluyor. Daha sonra kuyumcuya "sizin orada oturuyorum düğünümüz var çok acil altın lazım. Ama ben il dışındayım parasını hesabınıza eft yapsam olur mu? Şoförüm altınları gelip alacak" diyor. Birinci tüccarın parayı havale etmesiyle birlikte, kuyumcu altınları çeteye veriyor.

Bu süreçte çete için operasyon tamamlanmış oluyor ve ortadan kayboluyorlar. Geride kalanlarlardan 2.tüccar peşinat almadığı için malın yüklemesini durdurup zarardan yırtıyor, ancak 1.tüccar , yani havaleyi yapan dolandırmış oluyor. Kuyumcuyu arıyor, kuyumcu "altınları şöförünüze verdim" deyince işin aslını anlıyor. 

Kaynak: Ekşi Şeyler
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...