Seçim öncesi '60 gün-90 gün' tartışması alevlendi: Uzman isimden kritik değerlendirme
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine kısa bir süre kala, siyaset gündeminde 'erken seçim' kararının, yapılacağı tarihten "60 gün ya da 90 gün önce mi alınacağı" tartışma konusu oldu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan parlamento hukuku alanında tanınan Şeref İba, Anayasa'daki 'seçimin yenilenmesi' maddesini hatırlatarak "Kararın verildiği günden sonra gelen 60'ıncı günü takip eden ilk pazar günü Cumhurbaşkanı ile TBMM genel seçiminin birlikte ve aynı gün yapılmalı" ifadelerini kullandı.
Siyaset gündeminde "2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi" yoğunluğu yaşanırken 'erken seçim' kararı alınıp alınmayacağı da merak konusu oldu. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref İba, "60 gün - 90 gün" tartışmasını değerlendirdi.
60'INCI GÜNÜN İLK PAZAR GÜNÜ
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun "Seçim dönemi, seçim döneminin başlangıcı ve seçimlerin tamamlanması" başlıklı maddesini anımsatan İba, "Seçimlerin yenilenmesi kararı verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen 60'ıncı günü takip eden ilk pazar günü Cumhurbaşkanı ile TBMM genel seçiminin birlikte ve aynı gün yapılmalı" dedi.
TEREDDÜT BULUNMUYOR
Milletvekili Seçimi Kanunu'nun "Seçimin yenilenmesi" başlıklı maddesine vurgu yapan İba, "2017 Anayasa değişikliği öncesinde yer alan ancak 2018'de yapılan değişikliklerle birlikte ve sonrasında uygulanamaz hale gelen 90 günlük sürenin ise zımnen ilga olduğu söylenebilir. Çünkü Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile bu süre 60 gün olarak belirlendi. Dolayısıyla önceki kanun sonraki kanun ilişkisi nedeniyle sonraki hüküm olan 60 günlük sürenin esas alınacağı, diğer bir ifadeyle 90 ile 60 gün farklılığı bakımından 60 günlük sürenin geçerli olduğu konusunda bir tereddüt bulunmuyor" dedi.