'Selam Tevhid' soruşturmasında Ali Fuat Yılmazer'e tutuklama kararı
Paralel Devlet Yapılanması ve Hrant Dink cinayeti soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer'in, 'Selam Tevhid' soruşturmasında tutuklanmasına karar verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin, 22 Temmuz 2014'de başlamak üzere 4 ayrı operasyon gerçekleştirilen ve aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 51 kişinin tutuklu olduğu soruşturmada, yeni bir gelişme yaşandı.
Soruşturma savcısı İrfan Fidan'ın talebi üzerine tutuklu bulunduğu cezaevinden geçen hafta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, soruşturma kapsamında ifadesinin alınmasının ardından, "terör örgütü üyesi olmak ve casusluk" suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Nöbetçi hakimlik, Yılmazer'i serbest bıraktı.
Bu karar üzerine soruşturma savcısı Fidan, serbest bırakma kararı veren İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz etti. Bu mahkemenin red kararından sonra itirazı değerlendiren İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği ise Yılmazer'in, "terör örgütü üyeliği ve casusluk" suçlarından tutuklanması yönünde karar verdi.
Hrant Dink cinayeti soruşturması ile Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik iki ayrı soruşturmadan tutuklu bulunan Ali Fuat Yılmazer, böylece dördüncü bir soruşturma kapsamında da tutuklanmış oldu.
Soruşturmanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklandı.
Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verdi. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si tutuklandı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı.
Yine bu soruşturmada, eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 6 emniyet personeli, savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından 21 Eylül'de tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi, hakimlik de Avcı ile 3 emniyet personelinin tutuklanmasına, diğer 3 şüphelinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Yılmazer'in de tutuklanmasıyla soruşturma kapsamında yapılan 4 ayrı operasyonda tutuklanan şüpheli sayısı 52'ye çıkmış oldu.