Tgrt Haber

Seyhan Barajı'nda doluluk yüzde 100'e yaklaştı

13 Nisan 2015 11:39
Seyhan Barajı'nda doluluk yüzde 100'e yaklaştı

Türkiye'nin en büyük tarım alanlarından biri olan Çukurova’yı sulayan Seyhan Baraj Gölü'nde kuraklık nedeniyle geçen yıl su seviyesi yüzde 34'e düşerken, bu yıl bol yağış nedeniyle doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. Geçen yıl çay bahçesi olarak kullanılan alanlar şimdi su ile dolu.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık geçen yıl Çukurova'yı da vurmuş, ülkenin en büyük ve en bereketli tarım arazilerinin bulunduğu Çukurova'da tarımı etkilemiş bölgede bulunan barajların su seviyesinin yüzde 34'lere düşmesine neden olmuştu. Çukurova'nın en büyük barajı olan ve hem sulamada hem de enerjide kullanılan Seyhan Baraj Gölü'nün de suları kıyıdan yaklaşık 400-500 metre çekilmişti.
Su çekilen alanlar kafe sahipleri tarafından masa sandalye konularak çay bahçesi haline getirilmişti. Ancak bu yıl bol kar ve yağmurdan dolayı Seyhan Baraj Gölü'nün doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. Seyhan Barajı'nın kapakları erken açılarak DSİ'ye ait sulama kanallarına su verilerek olası bir taşkının önüne de geçildi. Şu anda ise gölün doluluk oranı yüzde 95.42 olarak ölçüldü. Gölde bulunan su miktarı 2 milyar 104 milyon 878 bin 245 metreküp.
BU KEZ BARAJIN YATAĞI ÇAY BAHÇESİ OLAMADI
Geçen yıl su miktarının azalması nedeniyle vatandaşlar bu alanlarda balık tutup piknik yapmış, kafe sahipleri de masa sandalye atarak göl yatağına çay bahçesi haline getirmişti. Ancak bu yıl aşırı yağış nedeniyle göl tamamen dolunca, balıkçılar yoldan balık avlamak zorunda kalırken, kafe sahipleri de göl yatağına masa sandalye koyamadı. Hatta kafe sahipleri kıyıya koydukları masa sandalyenin bile zaman zaman su içinde kalmasından şikayetçi.
Göl kenarında kafe işletmeciliği yapan Servet Yaltırık (36) geçen yıl suyun çok çekildiğini, bu yıl ise gölde aşırı su olduğunu belirterek, "Geçen yıl buralara hep masa sandalye atmıştık ancak bu yıl su çok olduğu için koyamadık. Birkaç gün önce su daha da fazlaydı masa sandalye koyacak yer bulamıyoruz" dedi.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...