Sıcakların artması ile su kaybının sebep olabileceği hastalıklarla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, suyun az tüketilmesi halinde kilo alınabileceğine de dikkat çekti.
Yaz ayinin tam ortasinda oldugumuz bugünlerde kavurucu sicaklar tüm dünyayi etkisi altina aldi. Uzmanlar, sicak havada disari çikilmamasi ve bol su içilmesi uyarilarinda bulunurken meydana gelebilecek saglik sorunlarina dikkat çekti. Yaz mevsiminde su tüketimi ve beslenme ile ilgili vatandaslara uyarilarda bulunan Çankiri'daki uzman diyetisyenler, günde ortalama 2,5 litre su içilmesinin önemine dikkat çekti. Çay, kahve, gazli içeceklerin su ihtiyacini gidermeyecegini ifade eden uzmanlar, az su tüketiminin yag depolanmasina sebep olacagini ve sebeple bireylerin kilo almalarina sebep olacagina vurgu yapti.
Suyun vücudun isi dengesini sagladigini ifade eden Diyetisyen Eda Kiyisin, "Son zamanlarin en sicak yaz ayini geçiriyoruz. Tabii bu süreçte su tüketimi daha da kiymetleniyor. Bunun için mutlaka günlük 2,5 litre su tüketilmeli. Bunun yani sira, çay, kahve gibi soguk içecekler tüketildiginde, sivi ihtiyacinin karsilandigi düsünülüyor ama bu içeceklerle beraber su atimi daha da arttigi için su ihtiyaci bu noktada biraz daha artiyor. Bu yüzden ne kadar çay, kahve içilirse o kadar da su tüketilmeli. Suyun eksikliginde, vücudumuzda yag hücreleri de arttigi için özellikle bu sicak aylarda depolanan yag da arttigi için hem kilo alimini tetikliyor hem de bu süreçte bizi halsiz birakiyor. Bu noktada su, vücudun isi dengesini sagladigi için bu sicak aylarda mutlaka suyu takviye etmek lazim. Terleme ve solunum yoluyla attigimiz siviyi da muhakkak su ile takviye edilmeli. Susuzluk, bas agrisi yaptigi için yaz aylarindaki bu susuzlukla birlikte bas agrilari da artmaya basliyor. Susamak bize, vücudun yüzde 10 su kaybettigini gösterir. Vücut yüzde 20'si su kaybettiginde ise hayati fonksiyonlar tehlikeye giriyor. Bunun için susamadan su içiyor olmakta fayda var. Su tüketimini artirmak için alarm kurabiliriz veya yemeklerden önce ve sonra içebiliriz. Ama günde 2,5-3 litre suyu mutlaka tamamliyor olmak önemli" dedi.
Uyandiktan sonra su tüketmenin önemli bir unsur oldugunu ifade eden Kiyisin, "Su tüketimi insanin kütlesiyle birlikte degisiklik göstermesiyle beraber, yag orani yüksek bireylerin daha da su tüketme ihtiyaci artiyor. Bunun için de bu bireylerde su tüketimi 3-4 litreye çikabilir. 6-7 litre su tüketimi gerçeklestirildiginde, su zehirlenmesi ile karsilasabiliyoruz. Bunun için her seyde oldugu gibi suda da denge kiymetli, tüketirken mutlaka dengeyi kurmamiz lazim. Genelde sabah kalkar kalkmaz, 1 bardak su içilmesini öneriyorum. Metabolizmayi, bagirsaklari uyandirmak ve vücudu kendine getirmek adina, su çok kiymetli. Bazi bireylerde, suyun tadini sevmedigiyle karsilasiyoruz. Bu tür durumlarda da suyun içerisine nane yapragi, tarçin, meyve parçaciklari ile suyu tatlandirabiliriz. Ama tabii ki de suyu su olarak tüketiyor olmak bizim için önemli" diye konustu.
Suyun tadini sevmeyenler için pratik bilgiler veren Çankiri Karatekin Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Fatma Tayhan ise, "Bunaltici sicaklar çocuk, yetiskin demeden herkesi olumsuz etkiliyor. Sicak havalarda ihtimal saglik risklerine karsi dikkat etmek gerekiyor. Yaz sicaklarinda dogru bir sekilde beslenmek, saglik için büyük önem arz ediyor. Öncelikle, sicak ile birlikte vücutta terleme orani arttigindan kaybolan sivi ve elektrolitleri yerine koymak için su basta olmak üzere ayran, cacik, maden suyu gibi içeceklerin tüketimini arttirmaliyiz. Her kisinin ihtiyaci birbirinden farkli olmakla birlikte ortalama bir yetiskinin günlük 2-2,5 litre civarinda su tüketmesi önerilmektedir. Su tüketmek zor geliyorsa suyun içine limon, nane, meyve parçalari ekleyerek tüketmeyi deneyebilirsiniz. Yeterli su tüketip tüketmediginizi idrarinizin rengine bakarak anlayabilirsiniz. Eger idrarinizin rengi koyu sari ise su tüketiminiz yetersiz, açik renk ise yeterlidir" seklinde konustu.
Yaz mevsiminde asiri yagli ve sekerli besinlerin tüketilmemesi gerektigine vurgu yapan Tayhan, "Sicak havalarda asiri yagli, sekerli besinler yerine sebze, meyve ve tam tahil agirlikli bir beslenme tercih edilmelidir. Akdeniz diyeti önerilebilir. Kizartmalar yerine haslama, bugulamalar; agir serbetli tatlilar yerine dondurma ve sütlü tatlilar tercih edilmelidir. Yaz sicaklarindan beslenme açisindan dikkat edilmesi gereken bir diger konu da besin zehirlenmeleridir. Özellikle tavuk, yumurta, süt, balik ve kremali yiyecekler gibi potansiyel tehlikeli besinlerin tüketiminde daha dikkatli olunmali, bu besinlerin hazirlanmasinda hijyen kurallarina azami ölçüde uyulmalidir. Disarida ve açikta satilan yiyecekler tüketilmemeli, sicak havalarda besin zehirlenmelerinde artis yasandigindan evde yemek yemeye özen gösterilmelidir" ifadelerini kullandi.