Siirt'te göçen maden ocağının görüntüleri
Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden ocağında heyelan sonrası meydana gelen göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.
Facianın boyutu gün ağarmasıyla ortaya çıktı. İşçiler binler ton taş ve toprağın altında... Aşırı yağış nedeniyle heyelanın zaman zaman devam ettiği bölgede ekipler gece boyu çalışmalarını güçlükle sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalara hız verildi.
FACİA GÜNÜN İLK IŞIKLARIYLA ORTAYA ÇIKTI
Maden ocağında heyelan sonrası meydana gelen göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.
Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde dün gece yaşanan heyelan sonucu oluşan göçüğün ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor.
Siirt Valiliği bünyesinde kurulan kriz masası koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma görevlilerinin katıldığı çalışmalara madenciler de destek veriyor. Göçüğün oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katılıyor.
Vali Mustafa Tutulmaz da sahaya gelerek çalışmaları yerinden takip ediyor.
Bölgede, enkaz altında kalan işçilerin yakınlarının bekleyişi sürüyor.
Siirt Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bir işçinin cenazesi çıkarılmış olup, iki işçinin cesedi tespit edilmiştir. Diğer 13 işçinin kurtarılması için arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir." ifadelerine yer verilmişti.
SİİRT VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Valilikten yapılan açıklamada, Şirvan ilçesi Maden köyünde özel bir firma tarafından işletilen bakır madeni ocağında heyelan meydana geldiği bildirildi.
Olayın hemen ardından kriz merkezi oluşturulduğu aktarılan açıklamada, "Arama kurtarma çalışmalarına hemen başlanmıştır. Bir işçinin cenazesi çıkarılmış olup, iki işçinin cesedi tespit edilmiştir. Diğer 13 işçinin kurtarılması için arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, çevre illerden takviye arama kurtarma ekiplerinin de olay yerine ulaştığı belirtildi.
Bölgede heyelan riskinin sürmesi nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının kontrollü yürütüldüğü bildirilen açıklamada, "Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.
Arama kurtarma çalışmalarının Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır ve Van'dan AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma ile maden şirketine bağlı görevlilerin katılımıyla devam ettiği duyurulan açıklamada, Erzurum'dan AFAD ekibinin olay yerine ulaşmak üzere olduğu bilgisi paylaşıldı.
HEYELAN NEDENİ AŞIRI YAĞIŞLAR
Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği açıklamada ayrıca, çevre illerden bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekiplerinin yönlendirildiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir.
Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir."
KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Siirt'in Şirvan ilçesi Maden köyünde heyelan sonrası meydana gelen göçüğün hemen ardından kriz masası kurduğu, bir müsteşar yardımcısının da ekibiyle bölgeye hareket ettiği bildirildi.
Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez başkanlığında kriz masası oluşturulduğu belirtildi.
Göçük hakkında Siirt Valiliği ve AFAD ekiplerinden bilgi alındığı aktarılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ve Özbekistan seyahatine eşlik eden Bakan Berat Albayrak'ın, kriz masası ile sürekli iletişim halinde olduğu ve çalışmaları anlık takip ettiği duyuruldu.
Açıklamada ayrıca, bir müsteşar yardımcısının çalışmaları yakından takip etmek için ekibiyle Siirt'e hareket ettiği bilgisi paylaşıldı.
DİYARBAKIR'DAN KURTARMAK EKİPLERİ SEVK EDİLDİ
Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde yağmur nedeniyle meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçileri arama çalışmaları oluşturulan kriz masası tarafından yönlendirilmeye başlandı. Bu amaçla bölgeye Diyarbakır'dan da arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla bölgeye aydınlatma sistemi kurulduğu, yeni heyelanların meydana gelmemesi için önlemlerin de alındığı belirtildi.
DAHA ÖNCE DE HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ
Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.
BAŞBAKAN BAKANLARDAN BİLGİ ALDI
Başbakan Yıldırım, Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde heyelan sonrası meydana gelen göçüğe ilişkin ilgili bakanlardan bilgi aldı
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğün ardından ilgili bakanlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Yıldırım, göçük ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bakanlardan bilgi aldı.
Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ: - "Siirt'teki Madenköy bakır madeni sahasında toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle üretime ara verildi"
MADEN ŞİRKETİNDEN İLK AÇIKLAMA
Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.
Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanda, bir işçinin cenazesi çıkarılmış, iki işçinin de cesedi tespit edilmişti. Diğer 13 işçinin kurtarılması için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı, 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:
1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)
4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)
5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)
7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)
8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)
9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)
10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)
11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)
12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)
13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)
15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)