Sınırda 'uçan göz' görevlendirildi
Sınırda yaşanan hareketliliğin ardından olası ihlallerinin önceden belirlenmesine yönelik Havada Erken Kontrol ve İhbar (HİK) uçağı görevlendirildi. HİK, özellikle Suriye sınır hattına yakın uçarak Türk hava sahasına yönelik olası ihlallerle hareketliliği önceden belirlemeye çalışıyor
Sınırda yaşanan hareketliliğin ardından olası ihlallerinin önceden belirlenmesi için Havada Erken Kontrol ve İhbar (HİK) uçağı görevlendirildi. Türkiye'ye yönelik hava ihlallerinin arttığı son günlerde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı da sınır hatlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarını arttırdı. Türkiye-Suriye sınır hattında hava devriye görevini sürdüren F-16'lar, hudut güvenliğini sağlıyor.
"Barış Kartalı Projesi" kapsamında alınan HİK uçağı da Hava Kuvvetleri Komutanlığınca sınırda görevlendirildi. HİK uçağı, konuşlu olduğu Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığından kalkarak sınırlardaki hareketliliğin yanı sıra olası ihlalleri de kontrol ediyor.
HİK, özellikle Suriye sınır hattına yakın uçarak Türk hava sahasına yönelik olası ihlallerle hareketliliği önceden belirlemeye çalışıyor.
Boeing 737 platformuna kurulan HİK uçağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası'na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılıyor.
Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK uçağı görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine de sahip uçağın böyle durumlarda havadaki görev süresi 20 saate kadar uzayabiliyor.
Hava Kuvvetlerinin küresel bir kuvvet olabilmesi, zamanı ve mekanı sınırsızca kullanabilmesi amacı ile verilen yurt içi ve yurt dışı görevleri yerine getiren HİK uçağı, NATO uçuşlarını da desteklemeye devam ediyor.
ÖZELLİKLERİ NELER?
Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip.
Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılabiliyor. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor.
ŞUBAT 2014'TE ENVANTERE GİRMİŞTİ
Barış Kartalı Projesi kapsamındaki İlk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı (Awacs) Şubat 2014'te törenle envantere katılmıştı.