Sivas’ta bugün meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanlarından peş peşe açıklamalar geldi. Sivas'ta asırlardır ölü olan fayın harekete geçtiğini duyuran Serkan İçelli korkutan deprem sonrası "Sivas çevresi için daha uzun ve tehlikeli faylarımız mevcut. 7 şiddetini bulabilecek faylar mevcut. Tedbirli olmakta fayda var" dedi.
Sivas'ta saat 11.29 sıralarında meydana 4.7 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Depremin ardından peş peşe 3 deprem daha meydana geldi. Çavre illerden de hissedilen depremler vatandaşlar arasında büyük paniğe neden oldu.
https://x.com/Kandilli_info/status/1846833536503792110
Korkutan depremin ardından deprem uzmanlarından da peş peşe açıklamalar geldi. Deprem Uzmanı Serkan İçelli, Sivas depremiyle ölü fayın harekete geçtiğini belirterek, "Saat 11.30 da 4.7 şiddetinde bir deprem oldu. Bu deprem 13 Ağustos’ta yırtılmış olan fayın üzerinde gerçekleşti. Biraz daha kuzeydoğusuna doğru Akpınar köyüne doğru bir atım oldu. 4.7, 4.1 ardından 3.7 gibi bir artçısı geldi. Bu artçı kümelenmelerine bakacağız" dedi.
"Bu fayın daha büyük bir deprem üretmesini bekleyemeyiz" diyen İçelli sözlerini şöyle sürdürdü; "Daha fazla 5, 5.5 gelebilir. Böyle yıkıcı depremler üretemez. Zaten ölü diye tabir ettiğimiz eski bir fay. Bu eski fay harekete geçti. Yırtılmayan yerde tekrar yırtılmış oldu. Burası oldukça rahatladı diyebiliriz. Yine 5 ve 5.5’i aynı fay üzerinde bekleyebiliriz. Çok panik yapacak bir durum yok"
Korkutan deprem sonrası uyarılarını sıralayan İçelli "Sivas çevresi için daha uzun ve tehlikeli faylarımız mevcut. 7 şiddetini bulabilecek faylar mevcut. Tedbirli olmakta fayda var" ifadelerini kullandı.
Sivas, Türkiye’nin önemli deprem bölgelerinden biri olmasına rağmen doğrudan birinci derece aktif fay hattı üzerinde bulunmuyor. Ancak Sivas çevresinde aktif fay hatları mevcuttur.
Sivas merkez, Yıldızeli, Gemerek, Şarkışla, Altınyayla, Divriği, 3.derece riskli deprem bölgesinde bulunuyor.
Sivas’ı etkileyen en yakın aktif fay hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın doğu uzantısıdır.