Tgrt Haber

Oy pusulasındaki "siyah nokta" tartışmalarına YSK son noktayı koydu

11 May 2023 09:24 - Güncelleme : 11 May 2023 09:40
Oy pusulasındaki "siyah nokta" tartışmalarına YSK son noktayı koydu

Hollanda'ya gönderilen 225 oy pusulasında Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta tartışmalara neden oldu. Pusulalar iptal edilirken, YSK'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Cumhurbaşkanlığı​ ve 28. Dönem milletvekili seçimlerine son 3 gün kaldı. Yurt dışında oy verme işlemi temsilciliklerde sona ererken gümrüklerde 14 Mayıs​'a kadar sürecek. Hollanda Deventer'e gönderilen 225 oy pusulasında siyah nokta çıkması ise tartışmalara neden oldu. 

Söz konusu pusulanın sosyal medyada paylaşılması üzerine Erdoğan’a oy verilmesi halinde siyah noktanın gözükmeyeceği, diğer adaylara oy verilmesi halinde ise siyah nokta nedeniyle bu oyların iptal edileceği yorumları yapıldı.

"İTİBAR ETMEYİN"

Tartışmalar üzerine açıklama yapan CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, hatalı basılmış 225 oy pusulasının tutanak altına alındığını belirtti. Yakupoğlu, “Matbaa baskı hatası seçmen iradesini hem sakatlamaz hem de seçmen tarafından oy pusulasına konulan ve oy pusulasını geçersiz kılan ayırt edici işaret olarak kabul edilemez. Kısaca sorun yok. Lütfen provokasyonlardan uzak duralım ve bizim teyit etmediğimiz konulara itibar etmeyelim” dedi.

Konuya ilişkin İYİ Partili Mustafa Tolga Öztürk YSK'ya, "oy pusulaları veya zarflarda, leke veya mürekkep izi bulunması halinde geçerli olup olmayacağı" yönünde başvuru yaptı. Kurul, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un, 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan bu konuda "görüş verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

298 SAYILI KANUNU İŞARET ETTİLER

298 Sayılı Kanun'un 98. maddesi, "... Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır." hükmünü içeriyor.

Aynı Kanun'un 101. maddesi, "Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz: 1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması. 2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması. 3. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması." düzenlemesini öngörüyor.

 

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...