Son dakika! Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay hakkında ihlal kararı
Son dakika haberi: Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın bireysel başvurusu hakkındaki kararını açıkladı. AYM, Can Atalay dosyasında seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetti.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan hak ihlali başvurusunu görüştü.
AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusu hakkındaki kararını açıkladı.
AYM'DEN HAK İHLALİ KARARI
Yüksek Mahkeme tarafından verilen kararda; Can Atalay dosyasında 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı' yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmedildi.
Kararın ardından konuşan Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, "AYM bu kararı bugün ilk derece mahkemesine gönderecekmiş. Bugün gönderirse İstanbul'daki mahkeme derhal harekete geçmeli ve tahliye kararı vermeli.13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldiği andan itibaren Can Atalay'ın tahliyesi gerekir" şeklinde konuştu.
ADALET BAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Öte yandan AK Parti Grup toplantısı gazetecilere açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin söz konusu kararının Can Atalay'ın Meclis'e dönüşü anlamına gelmediğine ilişkin soruya "Gerekçeli kararı okumak lazım. Ondan sonra bir değerlendirme yapılır. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" sözleriyle cevap verdi.
NE OLMUŞTU?
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası'nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala'yı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay'ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili seçildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetmişti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman'ın cezasını da onamıştı.
Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
AYM 12 Ekim'de Atalay'ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.