Tgrt Haber

Son dakika! AYM'den Can Atalay kararı: Oy birliği ile Genel Kurul'a sevk edildi

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
13 Aralık 2023 11:34 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 14:40
Son dakika! AYM'den Can Atalay kararı: Oy birliği ile Genel Kurul'a sevk edildi

Son dakika haberi: Yüksek yargıda ipleri geren Can Atalay dosyası tekrar gündemde... AYM'de birinci bölümde görüşülen Can Atalay başvurusu oy birliği ile Genel Kurul'a sevk edildi.

TİP Milletvekili ve Gezi Parkı Davası hükümlüsü Can Atalay​, hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi​'nin bu kararına Yargıtay​'ın uymaması krize neden olmuştu. AYM, Can Atalay'ın karara uyulmaması üzerine yaptığı ikinci başvuruyu bugün görüştü.

BAŞVURU GENEL KURUL'A SEVK EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, cezaevindeki milletvekili Can Atalay’ın ikinci ihlal başvurusunu Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı. Karar, oy birliği ile alındı.

ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS'TE GÜNDEME GETİRDİ

Öte yandan TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı bütçe mesaisinin ilk gününden tansiyon yükselmişti. Gündemde tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkındaki yargı kararı vardı. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan koltuğu devralan CHP lideri Özgür Özel, bu konu üzerine Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'u hedef aldı, gerginlik çıktı.

NE OLMUŞTU?

Yüksek yargıda ipleri geren can Atalay dosyası tekrar gündemde. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararının uygulanma-masını anayasa mahkemesine taşıdı. Yüksek mahkeme atalay'ın 2'inci kez yaptığı hak ihlali başvurusunu 13 Aralık’taki Genel Kurul gündemine aldı.

Anayasa Mahkemesi Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin ilk görüşmesini 25 Ekim’de yapmıştı. Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar verilmişti. Serbest bırakılmasına yönelik kararını yerel mahkemeye göndermişti.

Atalay hakkındaki mahkumiyet kararını veren İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay 3’üncü ceza dairesine gönderdi. Atalay’ın mahkumiyet kararını onayan Yargıtay, Anayasa Mahkemesi kararının tanınmamasına hükmetti ve üyeler hakkında da suç duyurusunda bulundu.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...