Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Bayraktar'dan altın madenindeki siyanür tehdidine ilişkin açıklama

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
14 Şubat 2024 13:15 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 16:04

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'da toprak kayması sonrası ortaya çıkan siyanür tehlikesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, maden ocağındaki son denetimin ise 6 ay önce yapıldığını söyledi.

Erzincan​'ın İliç​ ilçesinde dün akşam saatlerine doğru altın madeninde meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kaldı. Toprak altındaki işçileri arama kurtarma çalışmalarına yüzlerce personel katılıyor.

9 kişiyi kurtarmak için ekipler zamanla yarışırken, maden faciasının ardından bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar​, maden firmasındaki son denetimin 6 ay önce yapıldığını açıkladı. Fırat Nehri'ne siyanür sızıntısı tehlikesine ilişkin de konuşan Bayraktar, gerekli numunelerin alındığını ve endişe edilecek bir durum olmadığını bildirdi.

Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Arama kurtarma aşamasında olduğumuz kardeşlerimiz ve ailelerine sabır diliyorum. Tüm milletimize geçmiş olsun diliyorum. Dün hadiseden hemen sonra BAE'den buraya geldik gece 02.00 sıralarında. Olayın olduğu ilk andan itibaren bakanlığımız, ilgili kurumlarımız, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bakan yardımcılarımız oluşturulan kriz masasıyla konuyu anbean takip ettik. Diğer bakanlarımızla birlikte ilk baktığımız konu buradaki işçi kardeşlerimizin kurtarılması.

Son dakika! Bakan Bayraktar'dan altın madenindeki siyanür tehdidine ilişkin açıklama - 1. Resim

"MADEN ŞİRKETİNİN İZİNLERİ TAM"

Bu maden 2004'ten beri işletme ruhsatı olan bir maden. Yabancı bir şirketin operatörlüğünde devam eden faaliyetleri var. İlgili tüm izinleri almış, en son 2021 yılında çevreyle ilgili ilave izinlerini almış, bu çerçevede çalışan bir maden. Özellikle madencilik anlamındaki denetimleri yakından takip edilen bir maden. En son denetim Ağustos 2023'te yapıldı. Buraya bir heyet gönderdik. O denetimde dün gerçekleşen maden kazasıyla ilgili herhangi bir tespit yok. Dolayısıyla bu zaman içinde ne olduğu, kazaya neyin yol açtığıyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor.

İlgili müfettişleri görevlendirdik, onlar da buradaki çalışmalarını devam ettiriyor. Biraz zamana ihtiyacımız var. Konunun derinlemesine tetkik edilmesi, kamuoyuna daha sağlıklı bilgi verebilmemiz için. 

FIRAT NEHRİ'NDE SİYANÜR SIZINTISI TEHLİKESİ

Çevresel etkiler yönüyle ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız açıklama yaptı. Hepsi toprak kaymasının etkisiyle malzemenin yer altı sularına veya barajlara karışabileceği yönündeki endişeleri gidermek adına sürekli ölçümler yapılıyor, numuneler alınıyor. Bunlarla ilgili şu anda endişe edilecek bir durum olmadığını paylaşmak istiyorum. Çok yakinen takip ediyoruz.

Birinci önceliğimiz vatandaşlarımızı oradan çıkarmak. Ama eş zamanlı olarak hem kazanın oluş sebebi, işletmecilikle ilgili kusur olup olmadığı konusunu da araştırıyoruz. Çıkan sonucu sizlerle paylaşacağız. İnşallah oradaki 9 canımıza ulaşırız."

Son dakika! Bakan Bayraktar'dan altın madenindeki siyanür tehdidine ilişkin açıklama - 2. Resim

ÇEVRE BAKANLIĞI: KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından da Erzincan’daki maden faciasına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmaması için Sabırlı Deresi’nin nehre ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığını belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Sonrasında toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde de bir sedde yapılmıştır. Ayrıca bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere Bakanlığımızdan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, ekiplerimiz titizlikle çalışmaya başlamış ve devam etmektedir.

Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur. Bakan yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir. İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir."

MADEN ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Erzincan’da toprak altında kalan işçileri arama kurtarma çalışmaları sürerken maden işletmecisinden yeni açıklama geldi. Şirket, 9 çalışan için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Açıklamada, Fırat Nehri’ne herhangi bir siyanür akışı olmadığı bildirilerek, 6 noktadan alınan numunelerde herhangi bir kirlenmenin söz konusu olmadığı da ifade edildi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...