Son dakika! 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı! Sirenler önlem için çaldı: Türkiye Düzce Depremi'ni yaşadı
Son dakika haberi: 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümünde, depremin gerçekleştiği saat olan 18:57'de Türkiye genelinde büyük bir deprem tatbikatı yapıldı. SMS ile yapılan bildirimlerin yanı sıra, vatandaşlar cami hoparlörleri ile televizyon ve radyo kanallarındaki çağrılarla da bilgilendirildi.
AFAD koordinasyonunda Düzce Depremi’nin 23'üncü yılı dolayısıyla saat 18.57'de Türkiye geneli ve KKTC'de "Deprem Anı Ülke Tatbikatı" yapıldı. SMS ile yapılan bildirimlerin yanı sıra, vatandaşlar cami hoparlörleri ile televizyon ve radyo kanallarındaki çağrılarla da bilgilendirildi.
ERDOĞAN'DAN TATBİKAT MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çök-Kapan-Tutun Deprem Anı Tatbikatı"na dakikalar kala bir video mesaj yayınladı.
ilim insanlarının, bölgede en önemli fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye'de büyük depremlerin yaşanma ihtimalinin giderek arttığı konusunda fikir birliği içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin yaşanmasını engellemek mümkün değildir. Ama can ve mal kayıplarının önüne geçecek tedbirleri almak bizim elimizdedir." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte yaşanan acı tecrübelerden çıkarılan dersler ışığında yapılan hazırlıklarla artık hiçbir afette vatandaşların "Nerede bu devlet?" diyen feryadını duymadıklarını kaydederek, bu çerçevede AFAD bünyesinde oluşturdukları bütünleşik afet yönetim stratejisinin, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma, afet anında müdahale ve afet sonrası iyileştirme olmak üzere üç kademeden oluştuğunu aktardı.
'94 BİN 207 TATBİKATLA HAZIRLIK SEVİYELERİMİZİ TEST ETTİK'
Afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmaları kapsamında toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleriyle şehirleri afete karşı dirençli hale getirdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afet anındaki etkin yönetimimizle vatandaşlarımıza kısa sürede ulaşıyor ve arama kurtarma çalışmalarını hızla gerçekleştiriyoruz. Afet sonrası iyileştirme stratejimizle de yıkılanın yerine çok daha iyisini koyacak projeleri hayata geçiriyoruz. Hiç şüphesiz afet öncesi hazırlıklarınızla, afet anındaki doğru davranışlarınızla, afet sonrasındaki sabrınızla her şeyin merkezinde sizler varsınız." ifadelerini kullandı.
https://twitter.com/RTErdogan/status/1591458295792869376
Erdoğan, bunun için 2020'yi "Afetlere Hazırlık Yılı", 2021'i "Afet Eğitim Yılı", bu seneyi de "Afet Tatbikat Yılı" ilan ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Geçen sene çeşitli eğitim materyalleriyle 57 milyona yakın vatandaşımıza ulaştık. Bu yıl ise şu ana kadar 94 bin 207 tatbikatla hazırlık seviyelerimizi test ettik. Bugün de Düzce depreminin olduğu gün ve saatte, yani 12 Kasım saat 18.57'de 81 ilimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde genel bir tatbikat yapıyoruz. Sizlerden beklentimiz, tatbikata gönüllü şekilde katılarak, kendinizin ve çevrenizin reflekslerini muhtemel bir depreme göre test etmenizdir. Bu tatbikata ayıracağımız birkaç dakikayla hep beraber ömrümüze ömür katacak bir deneyim kazanacağımıza inanıyorum. Saatlerimizin 18.57'yi göstermek üzere olduğu şu anda sizleri 'afet bilgisi eşittir hayat bilgisi' anlayışıyla 'Çök-Kapan-Tutun' diyerek hayata tutunmaya davet ediyorum."
BAKAN SOYLU: FARKINDALIK OLUŞTURDUK
Türkiye genelinde yapılan büyük deprem tatbikatının ardından açıklamalarda bulunan Soylu, şu ifadeleri kullandı:
"Tatbikatta emeği geçenlere tek tek teşekkür ediyorum. Bu kadar geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdi. Milletimizin bu konudaki hassasiyetini gördük. Depremin hangi saatte geleceğini bilmiyoruz. Buradaki uyarı mesajının kendine gelen bir sesi var. İnsanı etkileyebilecek bir ses ama hayat kurtaracak bir ses.
Japonya deprem ülkesi olduğu için bu tatbikatları senede bir kez gerçekleştiriyorlar. Biz de farkındalık oluşturabilecek bir tatbikat gerçekleştirdik. Bu bir dünya uygulaması, örnek bir uygulama. Bütün kurumlarımız ve vatandaşlarımızla bunu gerçekleştirebildik. Allah afetlerle karşılaştırmasın ama bu ülkenin bir afet bölgesi olduğunu unutmayalım. Onun için kentsel dönüşüm, tatbikatlar izim için önemli. Deprem için toplanma alanlarımız hazır.
AFAD özellikle afet konusunda durmaksızın sürekli çalışıyor ve afetin her anı için planlar, risk azaltmalarla hazırlık yapıyor. Herkes 18.57'ye kendisini odaklamış. Yapanlar için de yapamayanlar için de zihni bir hazırlıktır. Ayrıca teknolojik kapasitemizi de görme fırsatı oldu. Televizyonlarımız, telefonlarımız, radyolarımız. Bunu yapabildiğimizi gördük."
VATANDAŞLAR PANİK OLMASIN DİYE SİRENLER ÇALMADI
Ülke genelinde ilk kez uygulanan tatbikat kapsamında, saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı.
Televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlandı, vatandaşlar tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketini yaptı.
Haber Alma ve Yayma Sistemi'nden (HAY) verilen anonslar cami ve belediye hoparlörlerinden yayınlandı. Tatbikat esnasında vatandaşların panik olmaması için sirenler çalınmadı.
Tatbikat öncesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Merkezi'nden yönetilen tatbikat için Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş, Erzurum ve KKTC'den canlı yayın bağlantısına katılarak, vali ve AFAD il yöneticilerinden bilgi aldı.
Düzce ile yapılan canlı bağlantıda, İl Müftüsü Rüstem Can 12 Kasım 1999'daki depremde hayatını kaybedenler için dua etti.
Tatbikat öncesinde AFAD Başkanı Yunus Sezer, tatbikata ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Saat 18.57'de deprem uyarısının yapılmasıyla hem AFAD merkezindeki hem de bağlantı yapılan illerdeki katılımcılar, çök kapan tutun hareketini yaptı.
Bu arada tatbikat kapsamında AFAD Merkezi bahçesinde, afet yönetimine ilişkin bilgilendirmelerin yapıldığı stantlar ve araçlarda afet anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin bilgi paylaşıldı.