Tgrt Haber

Dışişleri'nden Avrupa Parlamentosu'nun 'Akıl dışı' raporuna tepki: Sığ ve vizyonsuzdur

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
13 Eylül 2023 23:36 - Güncelleme : 14 Eylül 2023 00:05
Dışişleri'nden Avrupa Parlamentosu'nun 'Akıl dışı' raporuna tepki: Sığ ve vizyonsuzdur

Avrupa Parlamentosu’nun 2022 Türkiye Raporuna Dışişleri Bakanlığından sert tepki geldi. Açıklamada raporun Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu olduğu belirtildi. Türkiye'nin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması gerektiği belirtilen açıklamada "Karşılıklı adımlar, Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecimizi yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacaktır." denildi.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) tavsiye kararı niteliğinde olan 2022 Yılı Türkiye​ Raporu, AP Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

Dışişleri Bakanlığı​, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye'ye yönelik suçlayıcı ifadeler yönelttiği rapora tepki gösterdi. Açıklamada raporun Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu olduğu ifade edildi.

'SIĞ VE VİZYONSUZLUĞUN BİR YANSIMASI'

Açıklamada AB’nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansıması olduğu belirtilirken "Maalesef AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını, hem AB’ye hem bölgemize yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da göstermektedir." denildi.

'FARKLI ARAYIŞLARI AKIL DIŞI BULUYORUZ'

Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer aldı:

"Kıtamızın istikrarı ve güvenliği açısından böylesi kritik bir dönemde, AP’nin ilişkilerimizin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesini akıl dışı buluyoruz.

Ayrıca AP’nin rapora dahil ettiği Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında belirli çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadır."

'GÜMRÜK BİRLİĞİ  VE VİZE SERBESTİSİ ORTAK HEDEFİMİZ'

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile Türkiye'nin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanmasının AB​ ile ortak hedef olduğu belirtilen açıklamada "Bu konularda atacağımız karşılıklı adımlar, Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecimizi yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacaktır." ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemiz, güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik güçlükler başta olmak üzere mevcut tüm sınamalar karşısında AB’yi küresel güç haline getirecek potansiyele sahiptir. Bu gerçeğin tespiti, bazı çevrelerin günlük çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür.

2024 yılı AP seçimleri sonrasında oluşacak yeni Parlamentonun tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısıyla hareket edeceğini ümit ediyoruz.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...