Tgrt Haber

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek

Editör: Merve Yaz / Kaynak: tgrthaber.com
19 Temmuz 2024 14:39 - Güncelleme : 19 Temmuz 2024 15:50

Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı'nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Sarayın Osmanlı'nın sembol yapılarından biri olduğunu belirten Erdoğan, "Bu yapının yeniden ihyası ile İstanbul'un tarihi ve turistik cazibesi daha artacak" dedi. Ayrıca Erdoğan bir müjde vererek, sarayın ağustos ayı sonuna kadar ücretsiz gezilebileceğini duyurdu.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı'nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu. 

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 1. Resim

Ecdadın yadigarının ihya edildiğini belirten Erdoğan, "En güzel tarihi eserlerinden birinin açılışını yapmak üzere buradayız. Titiz bir restorasyon sonrası ecdat yadigarını ihya etti. Bugünden itibaren halkımıza ve dünyanın dört bir yanından gelecek ziyaretçilerimize açıyoruz.

Eski görkemine kavuşturarak açtığımız yıldız sarayımızın hayırlara vesile olmasını umuyorum.

Yıldız Sarayı şehrin simgelerinden biri. İhmallerin kurbanı olmuş sarayımızın Milli Saraylar Başkanlığına ve ekibine teşekkür ediyorum. 

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar - 1. Resim

"OSMANLI'NIN EN SANCILI DÖNEMİNE ŞAHİTLİK ETTİ"

Burası asla sıradan bir yapı değildir. 200 yıllık tarihiyle Osmanlı'nın en sancılı dönemine şahitlik etmiştir. 

Sultan Abdülhamid ile özdeş hale gelmiştir. 

Bu yapının yeniden ihyası ile İstanbul'un tarihi ve turistik cazibesi daha artacak. 

Yıldız Sarayı direnişin de sembolü oldu. Ayrıca vasfı yönetim merkezi olarak kullanılmasıdır" ifadelerini kullandı. 

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 2. Resim

TOPLAM 2 BİN KİŞİ YAŞADI

Yıldız Sarayı'nın direnişin sembolü olduğunu vurgulayan Erdoğan "Necip Fazıl'ın 36 Türk hükümdarı arasında belki de en büyüğü olarak tanımladığı Abdülhamit darbeye kadar devleti buradan yönetti.

Yıldız Sarayı Devleti yönelen yıkma girişimleri karşısında direnişin sembolü oldu. Yıldız Sarayı'nın ayırıcı vasfı yönetim merkezi olarak kullanılmasıdır. Mimari olarak, çağından farklı özellikler taşır.

Sultan 2. Abdülhamit döneminde toplam 2 bin kişinin yaşadığı rivayet ediliyor. Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir.

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 3. Resim

"ECDADIN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Kimi ülkeler 100 150 yıllık tarihi varlıklarına büyük özen gösterirken nice kültür varlığımıza sahip çıkamadık. Reddi miras anlayışı bizlere çok ağır bedeller ödetti. Bu sembollerden biri Yıldız Sarayı oldu. Ecdat yadigârı pek çok varlık gibi burası da yıllarca hoyratça kullanıldı." dedi.

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 5. Resim

"SAVARONA'YA DA BİZ SAHİP ÇIKTIK"

"Gazetelere de yansıyan ahlaksızlık hadisesinden sonra Savarona yatını devraldık." diyen Erdoğan, "Yıldız Gazinoları projesi hayata geçirilmiştir. İtalyan bir şirket tarafından işletilen kumarhane 1 yıl sonra kapatılmıştır.

Gazetelere de yansıyan ahlaksızlık hadisesinden sonra Savarona yatını devraldık. Savarona yatını restore ettirdik, kısa bir süre sonra bitecek. Devlet başkanlarını ağırlamak için kullanmaya başlıyoruz.

Tarihi vefa, geçmişe saygı anlayışıyla eserlerimizi yeniden ayaklandırdık. 120'nin üzerinde restorasyon çalışması yaptık. Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nden Topkapı'da uzun yıllar saklanmış hazine koleksiyonuna varıncaya kadar bir çok eseri ihya ettik" ifadelerini kullandı. 

 

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 6. Resim

AĞUSTOS SONUNA KADAR ÜCRETSİZ

Restorasyonda emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan bir de müjde verdi: "Ecdadımızın bize mirası olan bu güzel eseri, bugünden itibaren milletimize ve özellikle de sevgili gençlerimize emanet ediyoruz.

Bu vesileyle bir kez daha cennet mekân Sultan 2. Abdülhamit Han'ı ve kahraman ecdadımızı rahmetle yad ediyorum. Restorasyonda emeği olan herkesi tekrar tebrik ediyor.

Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum ve bu vesileyle inşallah bugünden itibaren halkımıza açtığımız bu mekânı, önümüzdeki ayın sonuna kadar, bu ay dahil, önümüzdeki ayın da sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız."

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 7. Resim

YILDIZ SARAYI HANGİ GÜNLER AÇIK OLACAK? 

Beşiktaş'ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi dışında her gün ziyarete açık olacak.

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 8. Resim

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 9. Resim

SON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 10. ResimSON DAKİKA I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıldız Sarayı müjdesi! Ağustos sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek - 11. Resim

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...