Son dakika! TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü
Son dakika haberi... TBMM'de Can Atalay hakkında verilen karar okundu. TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Kararın okunmasını ardından CHP ve DEM Partililer Başkanlık Divanı'na yürüdüler.
Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın TİP'li vekil Can Atalay ile ilgili aldığı kararlardan sonra gözler TBMM'ye çevrilmişti... TBMM'de okunan kararla birlikte; Gezi davası kapsamında halen Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde bulunan Can Atalay'ın milletvekilliği düşürülmüş oldu.
"AYM'YE GİDECEĞİZ"
Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Sözcü TV'ye açıklamalarda bulunan Atalay'ın avukatı Deniz Özen, "Can Atalay karar okunduktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yolu açık. Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz, AYM yüksek ihtimalle ihlal kararı verecektir. Bugüne kadar uygulanmayan kararın bu sefer tanınacağına yönelik inancımız var. Halihazırda iki tane ihlal kararı var" diyerek AYM'ye hak ihlali için başvuruda bulunacaklarını söyledi.
NEDEN KAPALI OTURUM?
Genel Kurul'un başında gündem dışı konuşmak isteyen milletvekillerine söz verildikten sonra CHP, kapalı oturum talep etti ve karar Meclis'te kabul edilmişti. Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararını geciktirmek amacıyla kapalı oturumun talep edildiği öğrenildi.
MECLİS'TE GERGİN ANLAR
TBMM'de Can Atalay kararı okunmasının ardından CHP ve DEM gruplarından milletvekilleri, sıralara vurdular, bazıları Başkanlık Divanı'na yürüdüler. Meclis'teki gergin anlar kameralara saniye saniye yansıdı.
NE OLMUŞTU?
Gezi Parkı davasında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay'ı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına ilişkin kararını İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi onaylamıştı.
28.Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, müvekkillerinin milletvekili seçilmesi sebebiyle hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay'a başvuruda bulunmuştu. Ancak başvurunun ardından devam eden süreçte, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onaylamıştı.
AYM'DEN HAK İHLALİ KARARI
Yargıtay'ın talebi reddetmesi sonrasında Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Mahkeme, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve Atalay'ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar vermişti.