Son dakika! Paris İklim Anlaşması TBMM'de kabul edildi
Son dakika haberi: TBMM Genel Kurulunda Paris İklim Anlaşması görüşmelerinin ardından 353 oy ile anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi kabul edildi. Bu görüşmede milletvekilleri yeni elektronik sistemle ilk defa oy kullandı.
Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda Paris İklim Anlaşması görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada 353 milletvekili oy kullandı ve oy birliği ile 353 oy ile Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğunu Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Milletvekilleri yeni elektronik sistem ile ilk defa oy kullandı. Bazı milletvekilleri pusula verdi.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN HEDEFLERİ
195 ülke, tehlikeli boyutlara ulaşmış olan küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik mücadele kapsamında Paris İklim Anlaşması’nı kabul etmişti. Yasal bağlayıcılığı bulunan ve ilk olan bu evrensel anlaşma 22 Nisan 2016’da imzaya açıldı. 55 ülkenin onayının gelmesiyle birlikte Kasım 2016’da yürürlüğe girdi.
Anlaşmaya göre dünya genelinde gerçekleşen karbon salınımının 2030’a kadar %50 azaltılması, 2050’ye kadar sıfıra indirilmesi, küresel sıcaklık artışının da yüz yılsonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefleniyor.
Dünya üzerinde kirliliğin oluşmasına neden olan ülkelerin başında Çin gelmekte. ABD, Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Endonezya ise takip eden diğer ülkeler.. Paris İklim Anlaşması’yla birlikte İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin sınıflandırılması ve tüm ülkelerin ortak olan fakat farklı sorumluluklar ilkesi kapsamında kendi sorumluluklarını üstlenmesi hedeflenmekte. Dünyadaki iklim krizini tek başına sonlandırabilecek bir ülkenin bulunmayacak olması ise her ülkenin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini gösteriyor.